BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 4 septembrie 2013

GEORGES SIMENON - 24 DE ANI DE LA MOARTEA SA

         Scriitorul belgian Georges Simenon s-a nascut pe 13 februarie 1903 in Liege. A urmat cursurile liceale in orasul natal, la Colegiul Saint-Louis. Sub pretextul unei boli de inima, Georges Simenon a parasit bancile scolii la varsta de 15 ani, iar un an mai tarziu si-a inceput cariera de jurnalist in redactia ziarului condus de Joseph Demarteau, “Gazette de Liege”. 

      Aceasta experienta ii permite scriitorului sa exploreze o varietate de teme, ca politica, comertul sau criminalitatea orasului, studiind oarecum tehnicile politienesti ale criminologului Edmond Locard. Mai tarziu se va folosi de aceste cunostinte in scrierea romanelor sale politiste. In paginile ziarului “Gazette de Liege” au aparut peste 150 de articole ale scriitorului, sub numele de G. Sim.

     In anul 1920 ii apare primul roman, “Au Pont des Arches”, sub acelasi pseudonim. Doi ani mai tarziu se muta la Paris, unde isi continua cariera literara scriind mai multe romane si povestiri scurte, pe care le publica in mai multe ziare. Opera scriitorului Georges Simenon insumeaza o suta nouazeci si doua de romane, o suta cincizeci si opt de povestiri si numeroase articole si rapoarte. 

      Georges Simenon a devenit cunoscut pentru crearea comisarului Maigret, personajul principal al romanelor si povestirilor sale politiste. Romanele din seria Maigret au fost traduse in toate limbile importante ale lumii, iar cateva dintre acestea au fost adaptate pentru film sau radio. 

      Opera sa mai cuprinde de asemenea si cateva romane autobiografice, printre care “Je me souviens” (1945), “Pedigree” (1948) si “Memoires intimes” (1981). Georges Simenon a murit pe 4 septembrie 1989 la Lausanne.


     




SURSA:http://www.artline.ro/Georges-Simenon-31358-1-n.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu