BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 11 noiembrie 2016

LEONARD COHEN A INCETAT DIN VIATA LA VARSTA DE 82 DE ANI

Muzicianul canadian Leonard Cohen, totodată un poet apreciat și romancier, a murit la vârsta de 82 de ani.
Leonard Cohen a devenit cunoscut în anii 1960 ca poet, scriitor şi compozitor. Interesul său primar a fost literatura, însă atenţia publicului a fost atrasă de muzica sa, odată cu stabilirea la New York. Primul său album, „Songs of Leonard Cohen”, a fost lansat în 1967 şi a devenit un disc-cult.

Influenţa lui Cohen în muzică a fost asemănată cu cea a lui Bob Dylan şi Joni Mitchell. Vocea sa gravă, cu un timbru special, este inconfundabilă. Rămâne în amintirea multor generații cu hiturile sale „Dance Me To the End of Love” și „In My Secret Life”.
Pregătit pentru întâlnirea cu moartea 
Într-un interviu recent, notează jurnaliştii de la The Guardian, Leonard Cohen a vorbit cu calm şi luciditate despre moarte: „Sunt pregătit să mor. Sper că nu este foarte incomod. Cam asta este pentru mine”.
Muzicianul canadian i-a adresat o scrisoare muzei sale, Marianne Ihlen, cu câteva zile înainte ca aceasta să înceteze din viaţă, pe 29 iulie, în Norvegia, la vârsta de 81 de ani, în care i-a amintit că o iubeşte şi i-a spus că o va urma „foarte curând”.

În urmă cu o lună, Leonard Cohen, care declarase și într-un interviu acordat The New Yorker că este pregătit pentru moarte, a precizat la o sesiune de audiţii a noului său album că afirmaţia a fost „exagerată” şi a spus că are de gând să trăiască veşnic.
„Am spus recent să sunt gata să mor şi cred că am exagerat. Am fost mereu adeptul dramatizării. Am de gând să trăiesc veşnic”, a spus artistul canadian, care a adăugat că plănuieşte să lanseze cel puţin încă două albume până va muri. Compozitorul a ţinut să lămurească faptul că acea afirmaţie a fost mai degrabă una filosofică, şi nu un raport de sănătate.
O carieră artistică de peste jumătate de secol
Leonard Norman Cohen, născut pe 21 septembrie 1934 la Montréal, şi-a lansat primul volum de poezii la Montréal în 1956, iar romanul lui de debut a fost publicat în 1963.

Primele cântece semnate de Leonard Cohen sunt ancorate în muzica folk. Începând din anii 1970, sursele din care se inspira s-au multiplicat: muzică pop, de cabaret şi varietăţi. Din anii 1980, Leonard Cohen cânta acompaniat de sintetizatoare şi corişti.

În toate operele sale, Leonard Cohen a reluat teme ca iubirea, pasiunea, religia, singurătatea, sexualitatea şi complexitatea relaţiilor umane. Artistul canadian şi-a asumat, de asemenea, depresia cronică de care suferă de multă vreme, pe care nu a ascuns-o niciodată, ajungând să vorbească despre ea inclusiv în faţa jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă organizată cu ocazia lansării albumului său „Old Ideas”.
Poeziile şi cântecele lui Leonard Cohen au influenţat numeroşi scriitori, compozitori şi cântăreţi, iar piesele sale au generat peste 1.500 de coveruri pe plan mondial.
Artistul canadian, care a concertat de trei ori în România, a primit de-a lungul anilor numeroase premii şi distincţii internaţionale. În 2008, a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame, iar opera sa poetică a fost recompensată în 2011 cu premiul Prinţul de Asturia pentru Literatură, una dintre cele mai prestigioase distincţii culturale spaniole.

SURSA-http://www.digi24.ro/stiri/externe/a-murit-leonard-cohen-610044

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu