BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 13 ianuarie 2015

ORLANDO BLOOM -38 DE ANI (n. 13 ianuarie 1977, Cantenbury, Kent, Anglia)

    Actorul britanic Orlando Bloom s-a bucurat de succes încă de la începutul carierei sale cinematografice, datorită rolului"Legolas", din trilogia Stăpânul Inelelor.

      Botezat după compozitorul Orlando Gibbons, Orlando și sora sa Samantha au fost crescuți de mama lor, Sonia, și de un tutore, Colin Stone. La 13 ani, în timpul unei vacanțe acesta aflǎ cǎ nu Harry Bloom era adevǎratul sǎu tatǎ biologic ci chiar Colin Stone.
      Tatǎl său, Harry Bloom, a murit când Orlando avea numai patru ani și a fost un activist important al luptei antiapartheid din Africa de Sud. Harry a scris celebrul volum numit "Episod din Transvaal", a fost închis pentru convingeriile sale politice și a lucrat alǎturi de Nelson Mandela.
      Mama sa, femeie de afaceri și scriitoare, i-a îndrumat pe Orlando și sora acestuia spre artă. În timpul școlii, Orli (porecla actorului), joacă mereu în spectacolele clasei, iar în 1983 acesta se mută la Londra pentru a-și dezvolta cariera. Se simte foarte atras de teatru și nici nu se gândește la o carieră cinematograficǎ. A jucat doi ani la "Teatrul Național pentru Tineret" înainte de a obține o bursă de studii la "Academia de Teatru Americano- Britanicǎ".
    Devine un cititor înrăit al lui Shakespeare, Mitlon, Cehov și reușește sǎ scape de dislexie.
     Modul interpretativ a lui Paul Newman îl face pe Orlando sǎ se rǎzgândeascǎ și la 16 ani obține rolul unui adolescent care se automutileazǎ pentru a atrage atenția celor din jur în serialul "Casualty" iar mai târziu în serialul obține un rol în "Midsomer Murders" (1997).

    La 20 de ani, cu un an înainte de a juca în "Stǎpânul Inelelor", cade de la etajul trei, de pe terasa unui prieten. Își rupe spatele și este la un pas de a-și petrece viața într-un scaun cu rotile.
    Grație intervenției chirurgicale, după douǎsprezece zile iese din spital: "La început mi s-a spus cǎ s-ar putea sǎ nu mai pot merge vreodatǎ.Timp de opt zile am stat întins pe spate. Eram dependent de asistente și nu puteam sǎ fac nimic singur. Într-un asemenea moment, mândria și onoarea îți sunt luate".
     Pânǎ în prezent, și-a mai rupt coastele, ambele picioare, un braț, încheietura mâinii, un deget de la mânǎ, unul de la picioare iar capul și l-a spart de 3 ori.
     Orlando vorbește fluent franceza și are o mulțime de calificative "excelent" printre care la arta fotograficǎ, olǎrit, sculpturǎ și arta dramaticǎ.
    Majoritatea cd-urilor din colecția sa sunt mai vechi de 10 ani. Primul album cumpărat a fost "Thriler" al lui Michael Jackson. Dintre noii interpreți, îi preferă mai degrabă pe cei de la Colplay și Radiohead.El este vegetarian și nu consumă deloc produse lactate, mâncǎrurile preferate fiind pizza, pastele, orezul cu legume și cartofii copți.
     Ține cu Manchester United dar îi urmărește și pe cei de la Real Madrid, asta pentru cǎ David Beckham joacă pentru ei.
     Actorii sǎi preferați sunt Johnny Depp, Edward Norton, Paul Newman și Daniel Day-Lewis iar fimele preferate sunt " Stand By Me" și "The Hustler and Amelie".
     Adorǎ sporturile extreme, preferatele sale fiind snowbording-ul și surfing-ul.
    Când nu lucreazǎ, Orlando Bloom își împarte timpul între Londra și Los Angeles.
    În 2002 a fost nominalizat de revista "Teen People" printre cei mai atrǎgǎtori actori mai tineri de douǎzeci și cinci de ani, iar revista "People" îl desemneazǎ ca fiind cel mai vânat burlac al anului 2004.
CARIERA :
Primul rol important a lui Orlando Bloom a fost în filmul "Wilde" (1997), film apreciat de critici, și care i-a adus multe oferte de roluri, pe care el le-a refuzat însă, pentru a face teatru. După "Wilde", Orli a urmat "Școala de Muzică și Teatru Guidhall" pentru trei ani.
În teatru, Orlando a apărut în piese precum: "Pescărușul", "A Douăsprezecea Noapte", "Femei din Troia".
Apoi Peter Jackson a "descoperit" în 1999 frumusețea clasică a lui Orlando Bloom pentru mult mediatizata trilogie "Stăpânul Inelelor" ("The Lord of the Rings").
Prezent la audițile pentru "Stăpânul Inelelor", Orlando alege să dea o probă pentru Faramir, dar regizorul Peter Jackson nu îl acceptă în acest rol, considerând că este mult mai potrivit pentru Legolas."Legolas nu vorbește mult - preferă să lase faptele să o facă."
Următoarele 18 luni și le petrece în Noua Zeelandă, învățând să călărească și să tragă cu arcul."Am început cu trasul cu arcul, am călărit aproape douăzeci de cai, m-am antrenat la sala de forță și am învațat modul elfilor de a vorbi și de a lupta.
După ce a jucat în cele trei fime din "Stăpânul Inelelor", a lucrat cu Ridley Scot in "Elicopter la pământ" ("Black Hawk Down").
În 2003 au fost lansate "Banda lui Kelly", "Pirații din Caraibe: Blestemul Perlei Negre" și "Întoarcerea Regelui"-cel de-al treilea film al trilogiei "Stăpânul Inelelor".

În 2004 au avut loc premierele la "Troia" și "Meciul cel mare" ("The Calcium Kid").Tot în 2004, Orlando Bloom a jucat primul său rol principal într-o producție importantă, "Regatul Cerului" ("The Kingdom of Heaven"), din nou împreună cu Ridley Scott. A jucat rolul principal- Drew Baylor în filmul "Elizabethtown", în regia lui Cameron Crowwe
Filmul independent "Haven" ("Refugiul") a debutat în 2004 la Festivalul de Film din Toronto. Orlando Bloom a jucat și a și co-produs filmul.
Partea a doua a "Piraților din Caraibe", numită "Pirații din Caraibe: Cufărul Omului Mort" își începe filmările în martie 2005 și urmează să fie lansată în vara lui 2006. În vara anului 2007- moment în care fost lansată cea de-a treia parte a filmului și anume "Pirații din Caraibe: La Capătul Lumii".
In 2013 Orlando Bloom, joaca si in trilogia The Hobbit, tot in rolul lui Legolas in filmele :"The Desolation of Smaug " si "The Battle of the Five Armies " 

SURSA -http://ro.wikipedia.org/wiki/Orlando_Bloom

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu