BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 28 ianuarie 2015

ELIJAH WOOD -34 DE ANI

      Elijah Wood s-a născut pe 28 ianuarie 1981 în Cedar Rapids, Iowa. Are un frate mai mare, Zachariah, şi o soră mai mică, Hannah. Părinţii lui, Warren şi Debbie Wood, au divorţat în 1996. Elijah are rădăcini engleze, irlandeze, germane şi poloneze. El a locuit la Los Angeles şi la New York, dar în prezent stă în Venice Beach.

   Prima sa apariţie televizată a fost într-un videoclip al cântăreţei Paula Abdul (Forever Your Girl). Cariera lui cinematografică avea să înceapă imediat după filmarea şi vizionarea videoclipului, cu un rol micuţ în filmul Back To The Future II (Înapoi în viitor) din 1989. Dar următorul său rol, cel al lui Michael Kaye din filmul Avalon (ultimul dintr-o trilogie formată din filmele Diner, 1982 şi Tin Men, 1987) a atras atenţia asupra foarte tânărului, dar talentatului actor, în vârstă de doar 9 ani. 
   Pentru rolul din "Avalon", unde era fiul lui Aidan Quinn a fost aclamat de critici şi nominalizat la premiul Oscar. După ce a jucat în 1990 alături de Richard Gere în Internal Affairs (Afaceri interne), actorul a primit primul rol principal, în "Paradise" (1991), unde a fost un băieţel care împacă un cuplu (interpretat de Melanie Griffith şi Don Johnson), aflat în prag de divorţ. 
   A primit numeroase critici pozitive pentru această prestaţie, unii declarând că interpretarea lui a fost cel mai bun lucru din film. Mai târziu, la vârsta de 11 ani a jucat alături de Mel Gibson şi Jamie Lee Curtis, în filmul Forever Young (Pururea tânăr).

Cel mai important rol al său a fost cel al hobitului Frodo Baggins în trilogia Lord of the Rings (Stăpânul inelelor), o adaptare a lui Peter Jackson după cărţile lui J.R. Tolkien. A dublat şi vocea unor personaje din animaţii, precum pe cea a pinguinului Mumble din Happy Feet (Happy Feet - Mumble cel mai tare dansator) şi pe cea a numărului 9 din drama 9.
    În 2009, filmele în care jucase Elijah Wood în ultimul deceniu au înregistrat cea mai mare medie de rating printre toţi actorii din prezent. 
   A primit onorurile speciale în timpul Festivalului de Film de la San Francisco pentru că este un tânăr actor carismatic ce a contribuit enorm in cinematografie prin inteligenţa, talentul şi profunzimea caracterului său pe care o imprimă personajelor sale

surse http://www.cinemagia.ro/actori/elijah-wood-1870/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu