BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 14 ianuarie 2015

LEWIS CARROLL 117 ANI DE LA MOARTE

   
 Charles Lutwidge Dodgson s a nascut la  27 ianuarie 1832  in Daresbury,Cheshire County,Anglia ,fiind unul dintre numerosii copii ai unui arhidiacon anglican.Desi familia sa era conservatoare,tipic victoriana,Charles a avut o copilarie fericita.
    Spirit inventiv el nascocea mereu jocuri si jucarii cu care isi distra fratii.La 11 ani intra la faimoasa scoala din Rugby, apoi studiaza la Oxford iar dupa absolvire devine profesor de matematica la Christ Church College din Oxford.Celibatar,conformist,profesor pedant,Dodgson ar fi ramas probabil un anonim daca la 4 iulie 1862, in timpul unei excursii cu barca pe riul Issis nu ar fi istorisit o superba poveste insotitorilor sai.



   In acea excursie,Dodgson era insotit de cele trei micute fiice ale decanului Liddell de la universitatea unde preda si de un prieten.Povestea a fost spusa si dupa aceea tiparita la rugamintea lui Alice Liddell,fiica mijlocie a decanului.Publicata in 1865,povestea ce a capatat titlul "Alice in Wonderland" ("Alice in Tara Minunilor") va avea un succes fulminant.
   
Autorul, care publicase cartea sub pseudonimul Lewis Carroll, a devenit brusc celebru.Lewis Carroll scria (si publica) din 1860 in diverse reviste poezii,povestiri fantastice pentru copii,lucrari matematice,toate fara nici un ecou la public pana la "Alice..."Lewis Carroll va publica o noua carte avind-o eroina pe Alice "Through the Looking Glass" ("Alice trece prin oglinda")inspirata de o alta fetita,Alice Theodora Raikes pe care o cunoscuse in 1867 la Londra.Si aceasta carte va fi un mare succes, sporind faima autorului.
    Carroll a ramas insa toata viata un om timid,avind mari complexe in fata adultilor din cauza unei usoare balbaieli congenitale de care suferea.De aceea el se simtea bine doar in prezenta copiilor si prefera comunicarea scrisa cu adultii ,de-a lungul vietii trimitand peste 100.000 de scrisori.
   Scriitorul a fost pasionat si de fotografie (o noutate tehnologica a acelor timpuri) realizand peste 3000 de fotografii, majoritatea lor infatisand fetite,dar si personalitati ca poetii Dante Gabriel Rossetti si Alfred Tennyson.
    In 1876 publica poemul 'The hunting of the Snark" un poem usor absurd care sa bucurat si el de succes.Spre sfirsitul vietii ,in 1893, publica romanul fantastic "Silvia si Bruno", considerat insa de critica un esec.
   Scriitorul moare la 14 ianuarie 1898 in urma unei bronhopneumonii.
    Considerat ,prin operele sale un precursor
al suprarealismului,dadaismului,teatrului absurd si a postmodernismului, Lewis Carroll ramane unul dintre cei mai importanti scriitori englezi din toate timpurile.

     SURSA-http://www.cinemarx.ro/persoane/Lewis-Carroll-36015.html?biografie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu