BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 27 ianuarie 2014

LEWIS CARROLL 182 DE ANI DE LA NASTERE

    Scriitor si matematician englez, Lewis Carroll s-a nascut in Daresbury, Anglia, pe 27 ianuarie 1832. Primii ani de studiu ii face acasa, urmand ca la varsta de 12 ani sa fie inscris la o scoala particulara. Lewis Carroll a avut rezultate foarte bune la matematica, obtinand mai multe premii academice. De asemenea, a fost pasionat de arta fotografica si de literatura. 

    In 1849 intra la Universitatea din Oxford, obtinand dupa absolvire postul de profesor de matematica la Christ Church College din Oxford. Din 1860 Lewis Carroll si-a inceput cariera literara, scriind in diverse reviste poezii, povestiri fantastice pentru copii si lucrari matematice. 

    Autorul a devenit celebru in 1865, cand i-a aparut povestirea "Alice in tara minunilor" (Alice's Adventures in Wonderland). Succes la public a avut si a doua carte, "Through the Looking Glass" (Alice trece prin oglinda), avand-o eroina tot pe Alice, inspirata de o alta fetita, Alice Theodora Raikes pe care o cunoscuse in 1867 la Londra.
   
     Intreaga opera a scriitorului a fost semnata cu pseudonimul literar Lewis Carroll, numele adevarat al acestuia fiind Charles Lutwidge Dodgson. Toata viata Lewis Carroll a scris literatura pentru copii deoarece avea mari complexe in fata adultilor din cauza unei usoare balbaieli de care suferea.

     Opera scriitorului cuprinde si un poem, 'The hunting of the Snark", publicat in 1876, si romanul fantastic "Silvia si Bruno" (1893), considerat insa de critica un esec.

      Ca fotograf, Lewis Carroll a realizat peste 3000 de fotografii, majoritatea lor infatisand fetite si personalitati, ca poetii Dante Gabriel Rossetti si Alfred Tennyson. Scriitorul a murit pe 15 iunie 1898 in Guildford.






SURSA -http://www.artline.ro/Lewis-Carroll-30744-1-n.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu