BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 31 ianuarie 2014

CITESTI SI CASTIGI !

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, a inițiat organizarea unui amplu și complex concurs de cultură generală dedicat elevilor de liceu din municipiul Deva. Concursul a fost conceput cu scopul de a trezi interesul elevilor față de lectură, față de informare și cunoaștere, pentru ca aceștia să-și formeze o solidă și competitivă cultură generală.
Desfășurat sub genericul CITEȘTI ȘI CÂȘTIGI, concursul are ca grup-țintă elevii claselor IX-XII din următoarele licee devene:
• Colegiul „Ion Mincu”
• Colegiul Național Sportiv „Cetate”
• Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”
• Colegiul Tehnic „Transilvania”
• Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”
• Liceul de Arte „Sigismund Toduță”
• Liceul Teoretic „Sabin Drăgoi”
• Liceul Teoretic „Traian”.
Concursul se va întinde pe durata a cinci luni, februarie-iunie 2014, după următorul calendar:
1. Februarie: perioadă de pregătire, timp în care elevii participanți la concurs vor consulta bibliografia alcătuită pentru cele cinci domenii tematice ale concursului: Literatură, Istorie, Geografie, Artă/Sport, Științe.
2. 10 februarie – Lansarea concursului și tragerea la sorți a celor două grupe (Deva Mall, etajul trei, Salle d’Or, ora 1300).
3. Martie – Aprilie: etapa de calificare, care va cuprinde 12 confruntări între licee (câte două confruntări) în următoarele date: 05.03.2014, 12.03.2014, 19.03.2014, 26.03.2014, 09.04.2014, 30.04.2014.
4. Mai: semifinale – două confruntări: 14.05.2014 și 21.05.2014.
5. Mai – Iunie: finale:
Finala mică – 28.05.2014
Finala mare – 04.06.2014, desfășurată la Deva Mall, etaj trei, Salle d’Or.

Confruntările vor avea loc de la ora 1300 și ora 1500, conform calendarului și tragerilor la sorți.
Fiecare echipă va fi formată din cinci elevi (un lider și patru coechipieri), doi elevi rezervă și un profesor coordonator.
Se vor adresa întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă și întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cele cinci domenii propuse.
În cadrul fiecărui domeniu există șase teme cu bibliografie orientativă, teme pe care echipele le vor putea alege în timpul confruntărilor. La fiecare întâlnire va fi obligatoriu ca echipele să răspundă la 40 de întrebări din toate cele cinci domenii, din fiecare domeniu vor fi câte opt întrebări. Pe parcursul unei confruntări se vor putea alege doar două teme din cadrul aceluiași domeniu. Dificultatea întrebărilor va creşte de la o etapă la alta.
Întrebările și variantele de răspuns vor fi afișate pe ecran. Pentru ambele echipe, liderul de grup va nota răspunsul pe hârtie, la expirarea timpului va arăta răspunsul.
Un răspuns corect = 1 punct. Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte va fi declarată câștigătoarea confruntării.
Pentru fiecare dispută câștigată se vor acorda trei puncte, echipele aflate la egalitate vor primi un punct, iar echipa care va pierde nu va fi punctată.
La finalul etapei de calificare se va realiza un clasament pe baza punctajelor obținute în timpul concursului, primele două echipe din fiecare grupă vor intra în etapa semifinală, unde vor avea loc două confruntări, stabilite prin tragere la sorți, câștigătorii din semifinale vor juca pentru locurile I și II, iar celelalte două echipe pentru locurile III și IV. În cazul unei situații de egalitate la sfârșitul etapei de calificare, departajarea se va face printr-o nouă confruntare între echipele aflate în această situație. În caz de baraj în etapele semifinale și finale, se vor adresa cinci întrebări suplimentare, obligatorii, din fiecare domeniu, fără posibilitatea alegerii temei.
Concursul este dotat cu premii atractive:
Locul I: 8 Tablete + trofeu + diplomă + cărți;
Locul II: Trofeu + diplomă + cărți;
Locul III: Trofeu + diplomă + cărți;
Locul IV-VIII: Diplomă + cărți.
Domeniile și temele din care se vor adresa întrebări, au fost structurate de către Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva astfel:
ARTĂ (Arta Renaşterii; Sportivi români celebri; Monumente din judeţul Hunedoara; Brâncuși: viața și opera; România - monumente UNESCO; Teatrul antic);
ISTORIE (Revoluţia franceză; Regii și reginele României; Primul Război Mondial; Al Doilea Război Mondial; Modele de organizare politică în lumea antică; Mitologie greacă și romană);
LITERATURĂ (Mari clasici români; Scriitori hunedoreni; Curente literare; Premiul Nobel; William Shakespeare; Scriitori români interbelici);
ȘTIINȚE (Calculatorul; Corpul uman; Unități de măsură; Plante; Corpuri cerești/ Galaxii; Invenții/ Inventatori);
GEOGRAFIE (Capitalele lumii; Orașe europene; Județe și localități din România; Județul Hunedoara; Descoperiri geografice/ Exploratori; Steaguri/ Simboluri naționale europene).


https://www.facebook.com/events/458364340930466/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu