BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 27 ianuarie 2014

WOLFGANG AMADEUS MOZART -258 DE ANI DE LA NASTERE

      Nu s-a nascut, probabil, niciodata in lumea muzicii un copil cu un asemenea geniu ca Wolfgang Amadeus Mozart (n. 27 ian. 1756 - m. 5 dec. 1791). Faptul ca a fost aclamat ca un compozitor de simfonii si opere, si ca a fost inzestrat cu un talent magnific sunt adevaruri deja cunoscute. Dar stiati ca, in timpul scurtei sale vieti, Mozart a compus 50 de simfonii, dintre care, pe prima dintre ele la varsta de 10 ani? Stiati ca a fost facut cavaler de catre Papa sau ca a dat concerte pentru Regele si Regina Angliei? Stiati ca Mozart a fost celebru in toata Europa, dar a fost ingropat in mormantul unui cersetor?
La varsta de 3 ani, Mozart canta la pian, iar la 5 ani compunea prima sa piesa pentru instrument. Poreclit„copilul de aur al Austriei", Mozart era deja celebru inca de cand avea 6 ani si sustinea concerte publice in fata maselor.

Talenul de muzician innascut al lui Mozart devenea din ce in ce mai evident pe masura ce inainta in varsta. Era inzestrat cu abilitatea de a reda la comanda orice o nota muzicala, fara ajutorul unui instrument care sa o ilustreze. De asemenea, nu avea nici o dificultate in a canta la orice instrument ii cadea in mana, fara sa fi luat vreo lectie in prealabil. Vioara si clarinetul se numarau printre preferatele sale.

Nici turneele muzicale ale lui Mozart nu erau mai prejos de talentul si faima sa. In curand a parasit Austria pentru a vizita si a sustine concerte in alte tari europene. Sora sa mai mare, Nannerl, a calatorit de multe ori cu el, acompaniindu-i muzica cu vocea ei. Au cantat la München, Paris si Londra, unde publicul lor a fost chiar familia regala a Angliei. Cand Mozart avea 13 ani, a calatorit la Roma, unde Papa i-a conferit titlul de cavaler ca tribut adus geniului sau.


La varsta de 25 de ani, Mozart s-a casatorit si s-a stabilit in patria sa, Austria. Desi Mozart era de ceva timp angajat de catre imparatul Iosif al Austriei, tanarul cuplu a luptat pentru a se imbraca si a hrani. Iar mai tarziu pe cei doi copii ai lor. 

Muzicienii anilor 1700 nu erau bine platiti, nici macar cei celebri. In ciuda notorietatii lui Mozart si a mijloacelor financiare ale angajatorului sau, veniturile compozitorului erau destul de slabe. In mod ironic, imparatul il imbraca in vesminte fine si i-a daruit un inel mare pentru a-l purta in timpul concertelor sale.

Mozart isi deplangea incapacitatea de a-si intretine familia. Desi nu exista impozitul pe venit in Austria secolului al XVIII-lea, ocazional, oamenilor li se cerea sa-si declare veniturile, locul de munca si angajatorul. Exista zvonuri ca Mozart s-a impotrivit acestor declaratii, mai ales cand trebuia sa-si marturiseasca salariul. Inversunandu-se, Mozart a scris 800 de guldeni, adica mai putin de $ 400. Sub observatii speciale, marele compozitor a scris pur si simplu, „Prea mult pentru ceea ce am realizat si prea putin pentru ceea ce as putea realiza."

Mozart a compus capodopere pentru toate genurile de muzica pe care le cunostea, inclusiv simfonii, concerte, muzica de camera, muzica bisericeasca, opere si operete - din care majoritatea este inca celebra si astazi. Printre operele sale cele mai cunoscute sunt operele „Don Giovanni", „Flautul fermecat" si „Figaro".

Desi Mozart a murit la varsta de 35 de ani, mostenirea pe care a lasat-o este incredibila - nu doar ca numar, ci si ca diversitate. Lucrarile sale variaza de la vesel si viu, pana la tandru si bland. Piesele lui sunt miscatoare si, uneori, triste.

Unii spun ca mistica stranie a Recviemului si preocuparea lui Mozart pentru crearea sa a fost cauza mortii lui. Alti cercetatori au atribuit disparitia marelui maestru otravirii de catre rivalul sau, Antonio Salieri. O alta presupunere interesanta este ca Mozart a fost otravit din greseala de catre medicul sau, cand a fost tratat cu mercur pentru febra reumatica, o practica ce nu se mai foloseste din cauza toxicitatii metalului. Alte teorii sustin diagnosticul de febra streptococica si tifos.

Oricare ar fi cauza mortii lui Wolfgang Amadeus Mozart, moartea sa prematura a fost o pierdere pentru intreaga lume. In ciuda faimei si notorietatii sale, in ciuda geniului lui de compozitor si in ciuda pozitiei sale la imparatului, Mozart a fost ingropat in mormantul unui cersetor.


SURSA http://www.roportal.ro/articole/wolfgang-amadeus-mozart-3737.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu