Ciprian Porumbescu s-a născut în 1853, în Bucovina, ca fiu al unui preotului ortodox Iraclie Porumbescu, al cărui nume a fost la origine Golembiovski. Însuși Ciprian Porumbescu va folosi ambele nume în cariera sa: mai întâi Ciprian Golembiovski, urmat o perioadă scurtă de Ciprian Golembiovski-Porumbescu, ca în final să adopte numele sub care este cunoscut și astăzi.
Ciprian Porumbescu s-a remarcat ca talent muzical încă din copilărie,începând studiul viorii și al teoriei muzicale la vârsta de 12 ani. Studiile sale, influențate de profesia tatălui, vor fi de natură teologică, desfășurate la Institutul Teologic Cernăuți, în perioada 1873 – 1877. Cariera sa muzicală începe prin conducerea corului Societății Culturale „Arboroasa”, în paralel cu studii de muzică desfășurate la Cernăuți și Suceava. Este de asemenea perioada în care se face remarcat talentul său violonistic. Datorită condițiilor materiale modeste ale familiei sale, reușește să își completeze studiile muzicale doar datorită unei burse care îi permite frecventarea Conservatorului din Viena, în perioada 1879 – 1881. În Viena dirijează corul Societăţii Studenţeşti „România Jună″. Este deasemenea o perioadă în care frecventează cu pasiune viața culturală vieneză, ceea ce îiva influența creația.
Cel mai mare succes al creației sale l-a reprezentat pentru publicul românesc opereta în două acte Crai nou, compusă pentru poezia cu același nume al cărei autor este Vasile Alecsandri. Cu o primă reprezentație în martie 1882, piesa va fi reluată și montată în mai multe locații, la cererea auditoriului.
Naționalist și militant al drepturilor moldovenilor pe teritoriul Imperiului Habsburgic, Ciprian Porumbescu a fost arestat și închis pentru activitatea sa politică, perioadă care avea să-i șubrezească sănătatea fragilă. Bolnav de tuberculoză, Ciprian Porumbescu moare în iulie 1883, la Stupca, în casa surorii sale.
Creația lui Ciprian Porumbescu include muzică de teatru, operetă, muzică simfonică, muzică de cameră, muzică corală, muzică vocală și muzică religioasă. Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără: Crai nou,Rapsodia română pentru orchestră, Balada pentru vioară și orchestră, Reverie pentru vioară și pian, Odă ostașilor români, Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români etc.
Viata sa a fost curmata mult prea devreme. La varsta de doar 29 de ani, marele artist a fost rapus de tuberculoza. Satul Stupca unde a murit ii poarta astazi numele.
SURSE : http://romaniaistorica.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu