BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 10 mai 2013

JOAN CRAWFORD-36 DE ANI DE LA MOARTEA ACTRITEI

    Joan Crawford -pe numele adevarat Lucille Fay LeSueur (23.03.1908 - 10.05.1977), dansatoare si actrita americana  de teatru și film, laureată a premiului Oscar. supranumita "regina Hollywood-ului". 
    In adolescenta se produce in diferite trupe de balet pe Broadway,la 19 ani castiga un concurs de dans si un contract cinematografic. Hollywood-ul o lanseaza zgomostos, ca pe o "selfmade woman"
    Nemulțumită de mărimea și calitatea rolurilor sale, Crawford a început o campanie de self-publicity și a devenit recunoscută la nivel național până la sfârșitul anilor ’20. În anii ’30, faima sa rivaliza deja cu cea a actrițelor Norma Shearer și Greta Garbo. 
    A fost una dintre cele mai proeminente și bine plătite vedete de film ale Hollywood-ului, însă statutul său nu a durat mult, ea fiind etichetată “box-office poison” la sfârșitul anilor ‘30. După o absență de aproape doi ani, a revenit în 1945 cu rolul principal din “Mildred Pierce”, pentru care a câștigat premiul Academiei pentru Cea Mai Bună Actriță. 
  A fost căsătorită de patru ori, primele trei casnicii sfârșindu-se prin divorț, iar a patra -prin decesul soțului ;a  adoptat cinci copii.
    În 1955, datorită mariajului cu președintele companiei Pepsi-Cola, Alfred Steele, a devenit implicată conducerea acesteia, fiind aleasă să îi ia locul după moartea sa din 1959, până în 1973.
     În anii 1960, aparițiile sale pe ecran s-au împuținat, ea retragându-se după lansarea horror-ului britanic “Trog”, în 1970. A murit în 1977.





SURSA WIKIPEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu