Naţiunile Unite au proclamat ziua de 22 mai Ziua Internaţională pentru Diversitatea Biologică . Principalul scop urmărit este creşterea conştientizării publicului faţă de importanţa conservării şi utilizării durabile a diversităţii biologice precum şi faţă de împărţirea echitabilă a resurselor ce derivă din utilizarea acesteia.
Conservarea biodiversității reprezintă, în perioada actuală, una dintre problemele importante la nivel internațional, însă, în ultimul timp, problema conservării biodiversității, la nivel de ecosisteme, specii, populații și, chiar, la nivel de gene, devine din ce în ce mai acută, din cauza intensificării impactului uman asupra biosferei. În acest context, menținerea biodiversității este necesară, nu numai pentru asigurarea vieții în prezent, dar și pentru generațiile viitoare, deoarece ea păstrează echilibrul ecologic regional și global, garantează regenerarea resurselor biologice și menținerea unei calități a mediului necesare societății.
Eficienta masurilor de conservare este periclitata de unele procese si fenomene globale, practic iesite de sub control: ploile acide, efectul de sera, diminuarea stratului de ozon, eutrofizarea apelor, nitrificarea si acidifierea solurilor, desertificarea.
Biodiversitatea joaca un rol esential in sustinerea vietii si a mijloacelor de existenta, a dezvoltarii economice si sociale si a bunastarii oamenilor, precum si in atingerea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului pana in 2015
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu