BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 6 iunie 2013

CARL GUSTAV JUNG 52 DE ANI DE LA MOARTEA SA

       Carl Gustav Jung, unul dintre cei mai importanţi gânditori ai vremii noastre, a influenţat în profunzime aproape toate aspectele culturii moderne, incluzând medicina, religia, filosofia, literatura, arta şi, desigur, domeniul în permanentă evoluţie al psihanalizei. Născut în Elveţia în anul 1875, acest fiu al unui pastor sărac de la ţară şi al soţiei sale suferind de tulburări psihice avea să devină, până la sfârşitul vieţii sale, o personalitate de marcă, vasta sa operă şi învăţăturile sale ajungând să fie cunoscute în lumea întreagă.
     Totuşi, în ciuda faimei lui Jung, amănuntele vieţii sale au fost învăluite de taină şi controversă.Jung a fost „prinţul moştenitor" al lui Sigmund Freud, ales cu grijă de mai vârstnicul părinte al psihanalizei pentru a deveni primul preşedinte al Asociaţiei Psihanalitice Internaţionale în 1910. Cu toate acestea, în 1914 Jung a abandonat teoria lui Freud pentru a-şi găsi propriul sistem de psihologie analitică. Pe măsură ce influenţa lui Freud a scăzut de-a lungul anilor, ideile lui Jung — despre interpretarea viselor, despre integrarea psihicului ca ţel al dezvoltării personale, despre rădăcinile comune ale tuturor mitologiilor umanităţii — au dobândit o influenţă covârşitoare.
Însă Jung a fost, de asemenea, subiectul multor controverse şi speculaţii.
    Între 1921 si 1938 întreprinde calatorii de studii în Africa de nord, în lumea araba, la indienii pueblo din Arizona si India.
    În 1935 este ales presedinte al „Societatii elvetiene pentru psihologie si domeniile conexe“.
     În 1944 se creeaza la Basel catedra de „psihologie medicala“ al carei titular este Jung.
      În 1948, la Zurich, se înfiinteaza institutul Carl Gustav Jung, iar in 1958 „Societatea internationala de psihologie analitica“, având drept tema teoriile jungiene. 
       Îsi petrece ultimii ani de viata la Bollingen, lânga Zurich, unde îsi redacteaza memoriile. 


    "Să nu uităm că foarte puţini oameni sunt artişti ai vieţii, că arta de a trăi este cea mai nobilă şi cea mai rară dintre arte. Să goleşti toată cupa cu graţie - cui îi reuşeşte oare asta? Aşa încât, mulţi oameni rămân cu viaţa în mare parte netrăită - de multe ori chiar cu posibilităţi pe care nu le-ar fi putut trăi nici cu cea mai mare bunăvoinţă - şi astfel ajung în pragul bătrâneţii cu năzuinţe neîmplinite, care, fără voia lor, le întorc privirile îndărăt."
                        Carl Gustav Jung



                                                    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu