BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 8 iunie 2013

MARGUERITE YOURCENAR 110 ANI DE LA NASTERE

     


   Marguerite de Crayencour s-a nascut la Bruxelles in 1903, intr-o familie franco-belgiana. La putin timp dupa nastere, mama ei moare, nu inainte de a-si sfatui sotul s-o lase pe fata sa se calugareasca, daca aceasta ii va fi dorinta.       Peste ani, Marguerite avea sa spuna ca, intrand in literatura, a raspuns gandului pios al mamei. 
       Tatal, anticonformist pana in maduva oaselor, om de mare cultura, indragostit de calatorii , îi oferă o educaţie neconvenţională, dar foarte solidă. Fără a lua loc vreo zi în banca unei şcoli, Marguerite îşi ia cu brio bacalureatul, la Nisa.
      Tatal si fiica aleg impreuna pseudonimul celei ce avea sa scrie Memoriile lui Hadrian: Yourcenar, anagrama numelui lor de familie. 
     Dupa moartea tatalui (1929), Marguerite calatoreste prin Europa, pentru ca, o data cu izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, sa se stabileasca in America. 
      In ultimii ani ai vietii isi reia calatoriile, pentru „a face turul inchisorii“.        Cea care scrisese in tinerete „Nu cred asa cum cred ei. Nu traiesc asa cum traiesc ei. Nu iubesc asa cum iubesc ei. Voi muri asa cum mor ei“ se stinge din viata in 1987.
     Marguerite Yourcenar e prima femeie primita in Academia franceza si, probabil, cea mai mare scriitoare din cate au existat vreodata. In romanele ei, puterea de patrundere in sufletele oamenilor se intalneste cu vocatia filozofica si cu pasiunea pentru istorie. 



"Cand intemeiezi biblioteci, pregatesti hambare publice, strangi rezerve menite sa preintampine o iarna a spiritului.    "
     Marguerite Yourcenar     '

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu