BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 6 iunie 2013

LOUIS LUMIERE 65 DE ANI DE LA MOARTEA SA

    Louis Lumière este copilul industriașului francez Antoine Lumière, proprietarul unei uzine de aparate de fotografiat si era  fotograf de meserie.S-a născut la 5 octombrie 1864 și a murit la 6 iunie 1948. 
      Impreuna cu fratele sau Auguste sunt considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică prin adaptarea unei surse de lumină. 
      Desi frații au declarat la început că „cinematograful este o invenție fără viitor” și au refuzat să-i vândă invenția lui Georges Méliès, însă viitorul a fost altul.      Cinematograful s-a dezvoltat devenind atât o nouă artă, cât și o nouă industrie.
      În acest zbucium al căutărilor în dezvoltarea tehnicii cinematografice, îi vom mai găsi pe cei doi contribuind la dezvoltarea sistemului de transport sacadat al filmului în aparatul de proiecție, prin îmbunătățirea complexului de malta.
     Louis Lumière  s-a ocupat în timpul primului război mondial de reperajul acustic al avioanelor şi a creat încălzitorul catalic pentru aeronautică. Dar înainte de acestea, la vârsta de 17 ani a lucrat în laboratorul tatălui său (fotograf în Lyon) iar în 1881 a inventat o emulsie care permitea realizarea fotografiei instantanee. 
     Anul 1895 a fost pentru familia Lumière un an plin de succes. Atunci au deschis la Lyon uzina Montplaisir, destinată fabricării aparatelor de fotografiat. În acelaşi an, în ziua de 13 februarie, cei doi fraţi au înregistrat brevetul “Cinematograful Lumière – un aparat servind la obţinerea şi vizionarea probelor cronofotografice”, ce de la data de 6 mai avea să fie cunoscut ca “Cinématographe”. Invenţia era atât aparat de filmat cât şi aparat de proiecţie şi au prezentat-o Academiei de Ştiinţe din Paris la data de 22 martie 1895.
    În continuare, pentru atragerea unui număr cât mai mare de spectatori, se ajunge la concluzia că filmele ar trebui să fie în culori. Pentru acest lucru, fraţii Lumière concep, cu ajutorul muncitorilor de la uzină, un sistem de film color, realizând primele


filme colorate. 
SURSA -WIKIPEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu