BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 8 iunie 2013

ZIUA MONDIALA A OCEANELOR.

    Ideea unei zile mondiale a oceanelor a fost inaintata in 1992 de Canada in timpul Summit-ului de la Rio de Janeiro. De atunci a fost sarbatorita neoficial in fiecare an pana in 2009, cand Natiunile Unite au declarat oficial 8 iunie Ziua mondiala a oceanelor.
     Ziua oceanelor reprezinta o ocazie buna de a ne informa asupra oceanelor si asupra relatiei noastre cu ele, de a aduce in centrul atentiei rolul important pe care oceanele il au in viata noastra si ce putem face pentru a le proteja. 
    Oceanele acopera peste 70% din suprafata planetei ,

  adapostesc o multime de vietuitoare si plante si sustin ciclurile climatice, fundamentul vietii pe Pamant. Fara oceane viata pe Pamant s-ar stinge.
      Capitanul Jacques Yves Cousteau a fost primul care a tras un     privind Oceanul planetar, despre care spunea ca “este pe moarte”, sufocat de deseurile oamenilor ce nu inteleg ca acesta este un imens izvor de apa si de resurse care tin in viata Pamantul.
      Se stie ca peste70% din suprafata Pamantului este acoperita de “Oceanul Planetar”, care insumeaza aproape 97% din volumul total al hidrosferei si este alcatuit din 4 bazine oceanice: Pacific, Atlantic, Indian si Arctic. Si, asa cum spunea Cousteau, “Oceanul inseamna viata”. Iar viata trebuie pretuita!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu