BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 4 decembrie 2018

LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE MOS NICOLAE

1. Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) vine de la numele olandez al lui Moș Nicolae - Sinterklaas
Numele de Santa Claus - sau al moșului următor care va veni, Moș Crăciun - vine de la numele olandez al lui Moș Nicolae - Sinterklaas, sau Sfântul Klaus, adică Sfântul Nicolae. Poate primul lucru pe care nu îl știai despre Moș Nicolae este că el este cel care a inspirat numele lui Moș Crăciun... de la Santa Claus, o derivație a numelui Nicolas.
2. Sfântul Nicolae a fost episcop grec
Sfântul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec care s-a nascut în jurul anului 270 și a murit pe 6 decembrie 343.
3. Unde este acum Moș Nicolae și cum arăta el când trăia
Relicvele sfântului Nicolas se afla pe teritoriul mai multor țări, în mai multe biserici. Totuși, majoritatea oaselor sale se află intr-o biserică din Bari, Italia. Bazat pe aceste relicve, o echipă de cercetători din Marea Britanie au reușit să reproduca grafic chipul lui Sfântul Nicolae. Moș Nicolae era o persoana scundă și avea nasul spart, cand a murit. Iată și poza lui așa cum au reconstituit-o cercetatorii englezi.
4. Tradiția șosetelor vine de la Moș Nicolae
Traditia de a pune sosete pentru cadouri, vine de la Moș Nicolae - acesta făcea daruri secrete copiilor, și unele din ele era sa pună monede în șosetele lor.
5. Iarna începe odată cu venirea lui Moș Nicolae
Din popor se spune că iarna începe la Sf. Nicolae. Moș Nicolae este bătrân și are barba albă, iar în această zi Moșul își scutură barba, deci trebuie să ninga. În această zi, se spune: „A întinerit Sf. Nicolae ". De regulă, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zapada care cade în luna decembrie, și se spune că dacă Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna. În ziua de Sf. Nicolae începe ziua să se măreasca: „ La Sf. Nicolae se întoarce noaptea la ziua cu cât se întoarce puiu-n gaoace , zice poporul."
6.Tradiția crenguțelor care prevestesc rodul anului viitor
De Moș Nicolae, se fac vrăji, farmece și pronosticuri meteorologice, se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozează și rodul livezilor pentru anul viitor.
7.Măicuțele și călugării așezau la ușă, pe furiș, daruri săracilor, în noaptea de 5 spre 6 decembrie
Pentru că era cunoscut pentru darurile anonime pe care le făcea celor săraci, în Evul mediu, măicuțele și călugării așezau la ușă, pe furiș, daruri săracilor, în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
8.Sfântul Nicolae este patronul marinarilor
Sfântul Nicolae este patronul marinarilor iar conform legendelor, toți marinarii vin pe uscat la slujbă, în noaptea de 5-6 decembrie. Această tradiție este respectată de sute de ani în Olanda.
9.O părticică din moastele lui Moș Nicolae se află și în România
"Minunile săvârşite de SFANTUL NICOLAE, precum învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii, sunt binecunoscute. De aceea SFANTUL NICOLAE a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze", a explicat părintele Bogdan Teleanu, de la Patriarhia Română.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu