BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 5 decembrie 2018

TRADITII CARE ATRAG NOROCUL IN VIATA NOASTRA DE SFANTUL NICOLAE

Potrivit unei tradiții seculare, anumite daruri primite de Sfântul Nicolae ne poartă noroc. Se știe că odinioară, Moșul aducea, mai cu seamă, mere, nuci și dulciuri. Cadourile mai valoroase au apărut în epoca modernă și astfel de daruri au primit în timp o semnificație aparte.
Mai ales copiii îl așteaptă cu mare nerăbdare pe Moș Nicolae și cu ghetuțele bine lustruite. Ei știu că, în mare secret, Moș Nicolae are să le umple ghetuțele cu cadouri. Totodată, în anumite zone ale țării, în mediul rural mai ales, oamenii respectă tradiții și obiceiuri, mai puțin știute de orășeni.
CADOURI BENEFICE
În ziua praznicului, să le dăruim sărbătoriţilor din familie cadouri inedite: o floare (pentru ca ei să se bucure de împliniri), dulciuri (pentru ca dezamăgirile să-i ocolească și viața dă le fie dulce) și o lumânare decorativă (o sursă de lumină care să-i călăuzească pe drmul cel bun).
Dăruiți o icoană cu Sfântul Nicolae persoanelor bolnave
Dacă o icoană a Sfântului Ierarh este sfinţită la o biserică cu hramul Sfântului Nicolae, apoi este dăruită persoanelor cu probleme de sănătate sau care se confruntă cu mari necazuri, odorul religios face minuni în viața acelei persoane, spun preoţii vizionari.
Dăruiți turtă dulce, simbolul longevității
La praznicul Sfântului Nicoale, copiilor și persoanelor dragi din anturajul nostru să le oferim figurine de turtă dulce ( inimioare, o cloşcă, mere sau rândunele), preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară. Aceste delicatese sunt simboluri de longevitate și atrag sănătatea și sporul în viața celor care le primesc.
Daruri pentru toți membrii familiei
În ziua Sfântului. Nicolae, dăruiți copiilor, rudelor și sărbătoriților familiei dulciuri, fructe ( mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate, o pungă cu grâu sau cu orez, flori și mai ales busuioc. Aceste cadouri atrag norocul și cele mai neașteptate bucurii în viața celor care le primesc.
Daruri care amintesc de ofrandele Sfântului Nicolae
De secole, copiii cuminţi şi harnici trebuie să primească fructe, covrigi şi colăcei cu miere, daruri pe care le oferea episcopul Nicolae copiilor în timpul vieţii lui pământene.
Cadourile au putere magică...
Darurile pe care le oferiţi, să le înfăşuraţi în săculeţe de culoare albă sau aurie, apoi să le puneţi în cizmuliţe sau în pantofi. Tradiţia spune că aceste ambalajele de culoare albă şi aurie sunt simbolul armoniei şi, în noaptea Sfântului, au putere magică.
Moșul le dăruiește copiilor neascultători o nuia
Tradiția de a dărui copiilor neascultători o nuia are o veche origine la Sinodul de la Niceea. Atunci, Sfântul Nicolae s-a supărat pe ereticul Arie și l-a pălmuit în fața tuturor participanților la primul Sinod de la Niceea.
CE CADOURI NU TREBUIE SA OFERIM DE MOS NICOLAE
Nu trebuie să oferiţi celor dragi obiecte ascuţite -truse de cosmetică sau obiecte de culoare neagră. Nu dăruiți soților și rudelor voastre fulare sau cravate. De asemenea, evitați să dăruiți persoanelor pe care le prețuiți mărgele.
Toate aceste cadouri împrăștie armonia și liniștea în viața celor care le poartă.
SURSA-http://www.click.ro/…/traditii-care-atrag-norocul-viata-noa…#

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu