BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 31 iulie 2018

J. K. ROWLING -LA 53 DE ANI

Sapte lucruri pe care poate nu le ştiai despre J. K. Rowling....
.J. K.Rowling se numără printre cei mai prolifici şi mai apreciaţi scriitori ai ultimilor ani, iar milioanele pe care cărţile sale i le-au adus în buzunar nu sunt egalate decât de dragostea fierbinte din sufletele cititorilor săi.
1. Nu reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că J.K Rowling se numără printre cei mai bogaţi scriitori, cu o avere care depăşeşte 1 miliard de dolari, fiind declarată de revista Forbes în 2004 prima persoană miliardară, cu venituri obţinute exclusiv din literatură. Este mai puţin cunoscut faptul că faimoasa britanică are o inimă de aur şi că a părăsit succint lista celor mai bogaţi oameni graţie sumelor imense pe care le donează în opere de caritate. Rowling a înfiinţat fundaţia Lumos, dedicată copiilor instituţionalizaţi, iar în 2010 a donat 10 milioane de lire Universităţii din Edinbourgh, pentru a finanţa cercetătorile în domeniul sclerozei multiple, boală care i-a răpus mama. Dacă adaugăm şi faptul că britanica a donat în integralitate toate veniturile rezultate de pe urma vânzării „Fantastic Beasts and Where to Find Them” şi „Quidditch Through the Ages” organizaţiei Comic Relief, nu ne mai mirăm că a fost recompensată cu British Red Cross Humanity Award în 2015!

2. Deşi se pare că, totuşi, J.K. Rowling nu şi-a scris capodoperele magice cu o pană de scris vrăjită, ea a redactat „Harry Potter and the Philosopher’s Stone” la o maşină de scris, după ce îşi scrijelise cele mai importante idei pe un şerveţel, în timpul unei călătorii cu trenul pe ruta Manchester-Londra!
A scris de mână, la maşina de scris sau pe şerveţele într-un tren pierdut, dar greutăţile nu s-au oprit aici. E deja legendară povestea celor 12 edituri care au respins manuscrisul Harry Potter, înainte ca Bloomsbury să decidă să o trimită spre lumina tiparului, după ce fiica preşedintele editurii s-a arătat cucerită de primele pagini din epopeea miticului vrăjitor. Cu toate acestea, puţini ştiu istoria din spatele iniţialelor J.K.: deşi au acceptat să o publice, cei de la Bloomsbury au hotărât să îi înlocuiască prenumele Joanne cu misteriosul J.K., convinşi că băieţeii vor refuza să citească cuvintele unei femei. Motiv pentru care prima scrisoare trimisă de un fan scriitoarei (o fată pe nume Francesca Gray), avea ca titlu un hazliu „Dear Sir”!

3.Cine nu s-a înfiorat la atingerea terifianţilor Dementori, odată pierdut în lumea lui Potter? Tremurul incontrolabil nu purta însă doar pecetea fanteziei fecunde a lui Rowling: creaturile malefice au la bază evenimente dramatice trăite de scriitoare! Înainte de a da naştere operei care a făurit generaţii întregi de prichindei cititori, britanica s-a luptat cu depresia şi a avut chiar tentative de sinucidere: mamă singură, recent întoarsă din Portugalia şi săracă, nevoită să trăiască din ajutor social, existenţa lui Rowling părea într-adevăr atinsă de suflul rece al Dementorilor, creaturi înfricoşătoare care se hrănesc cu bucuria victimelor sale, absorbindu-le încet sufletul.
4. Dacă o invidiezi pe J.K.Rowling pentru fantezia ei bogată, află că multe dintre evenimentele cărţilor sale sunt inspirate de fapte reale. Nu există peronul 9 ¾, dar gara King’s Cross, de unde micuţul Harry porneşte în aventurile sale fantastice, este cât se poate de reală, fiind locul în care s-au întâlnit părinţii scriitoarei. Romantismul este împletit cu referinţe autobiografice: dacă Joanne Rowling şi Harry Potter împart aceeaşi dată de naştere (31 iulie), britanica mărturiseşte că Hermione a fost creată după chipul şi asemănarea sa. Iar Hagrid nu putea fi inspirat decât de un motociclist Hell’s Angel: de data aceasta, nu suntem deloc uimiţi de această informaţie despre J.K. Rowling.

5. Fanii Harry Potter şi-au scăldat obrajii, fie ei fragezi sau ridaţi, în lacrimi, întristaţi de moartea unor personaje mult iubite, precum Sirius Black sau Remus Lupin. Dar nici Rowling nu are inima de piatră, mărturisind că a plâns atunci când şi-a ucis cele mai dragi personaje. Nu putem decât să ne bucurăm că s-a ataşat atât de plăsmuirile sale literare, pentru că, la un moment dat, în planurile sale intra şi uciderea lui Ron Weasley. Din fericire pentru cuplul Ron-Hermione şi pentru sănătatea emoţională a cititorilor, scriitoarea a renunţat la aceste intenţii malefice.
6. Ce regret ar putea avea o scriitoare atât de celebră? Că nu a apucat să îi facă şi mamei sale cunoştinţă cu minunatele personaje pe care le-a creat! Anne Rowling a murit în 1990 din cauza sclerozei multiple, şi, deşi fiica sa începuse să viseze deja la lumea colorată a magicienilor, nu i-a povestit femeii muribunde despre planurile sale. Cu toate acestea, cititoare avidă, mama sa a jucat un rol important în viaţa seriei Potter, în care moartea părinţilor influenţează atât de puternic personalitatea personajelor şi cursul evenimentelor: aşa cum Lily Potter i-a salvat viaţa micuţului Harry prin sacrificiul ei, şi decesul lui Anne a îndreptat-o pe Joanne spre îndeplinirea visurilor sale.

7. Ce face cu milioanele pe care nu le donează britanica? De data aceasta, cititoarele vor fi fericite să afle că J.K Rowling împărtăşeşte o pasiune a multora dintre ele: fabuloşii pantofi. Perechea care ne-a furat şi nouă răsuflarea a fost purtată de scriitoare la premiera „Harry Potter and The Cursed Child” şi a fost inspirată de designul Hoţoaicei Aurii (mingea zburătoare pe care Harry a prins-o de atâtea ori în meciurile de Quidditch), purtând semnătura Sophiei Webster
.SURSA-http://www.carteadelaora5.ro/8-lucruri-pe-care-nu-le-stiai…/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu