BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 30 iulie 2018

ZIUA INTERNATIONALA A PRIETENIEI

Este o sărbătoare nouă, bazată pe un concept vechi de când lumea, şi onorează valoarea şi importanţa prieteniei în viaţa tuturor. Totul a început prin anii '20, de la cărţile poştale trimise prietenilor. Acum, de când e foarte uşor să-ţi faci un întreg univers de prieteni online, cu un simplu click îi poţi felicita pe toţi.
Ziua Internaţională a Prieteniei a fost adoptată oficial de ONU în 2011 şi este celebrată la 30 iulie de cele mai multe dintre ţările Europei, în SUA şi mai multe dintre tările Americii de Sud, după ce, în anul 1958, Cruciada Prieteniei, iniţiată în Paraguay, a propus această zi ca dată a sărbătorii.
Scopul Naţiunilor Unite a fost acela de a extinde conceptul prieteniei dincolo de relaţiile interumane, promovând prietenia între naţiuni sau între culturile din diferite regiuni ale lumii, pentru a aduce pace şi înţelegere sau pentru a celebra diversitatea globală.
De la cărţile poştale, la Facebook şi TweeterPrin anii 1920, americanul Joyce Hall, fabricantul de cărţi poştale Hallmark, a avut ideea de a celebra prietenia şi a propus ca în fiecare an, în 2 august, să se trimită prietenilor felicitări. Ideea a plăcut multora şi afacerile companiei Hallmark Cards au prosperat, dar au fost şi critici care au privit-o ca pe o scorneală comercială a lui Hall pentru a-şi creşte vânzările în timpul sezonului mort, între Sf.Valentin şi Crăciun.
Criticile s-au înteţit în timpul crizei economice când oamenii nu mai aveau bani pentru astfel de cheltuieli frivole şi ideea de a sărbători astfel Ziua Prieteniei a eşuat.
Unele comunităţi au continuat însă să o sărbătorească şi, de aceea, în 1935, Congresul Statelor Unite a hotărît ca în fiecare an prima duminică din august să fie Ziua Prieteniei.
Urmând popularitatea evenimentului anual din SUA, şi alte ţări au adoptat-o şi sărbătoarea a ajuns până în India.
Prin anii 1950, Dr. Artemio Bracho din Paraguay a lansat ideea unei Cruciade Mondiale a Prieteniei, formată pentru prima dată în 1958 şi adoptată rapid şi de alte ţări din America de Sud. Cruciada, de fapt o fundaţie care promovează prietenia şi camaraderia între oameni, indiferent de rasă, culoarea pielii sau religie, a celebrat de atunci constant Ziua Prieteniei în 30 iulie şi a făcut un lobby intens pe lângă ONU pentru a internaţionaliza sărbătoarea.
Şi, vă vine să credeţi sau nu, în 1998 celebrul personaj Winnie the Pooh, simpaticul ursuleţ din filmele de desene animate, a fost acreditat ca Ambasador al Prieteniei pe lângă Naţiunile Unite chiar la propunerea doamnei Nane Annan, soţia lui Kofi Annan, secretarului general al ONU la acea vreme.
În cele din urmă, în aprilie 2011, ONU a recunoscut valoarea ideii şi a adoptat în mod oficial Ziua Internaţională a Prieteniei, invitând toate statele membre să sărbătorească în concordanţă cu cultura şi obiceiurile locale, naţionale sau regionale, inclusiv prin activităţi educaţionale şi de conştientizare a valorii relaţiilor de prietenie în viaţa tuturor.
Cum marcăm Ziua Prieteniei
În general, în Europa şi în SUA, se trimit cărţi poştale sau mesaje scrise, se fac mici daruri sau se oferă flori, dar în cele mai multe locuri sărbătoarea înseamnă pur şi simplu să te afli în compania prietenilor, să găteşti pentru ei ori să-i inviţi la masă, să faci anume prăjituri sau să cânţi împreună cu ei.
Unii tineri îşi oferă reciproc brăţara prieteniei, utilizată de altfel ca simbol în Asia şi în Orientul Mijlociu de mai multe secole, care are o mare valoare sentimentală şi arată prietenului cât de special este pentru cel care i-o dăruieşte.
Se pare că spune totul prin culorile din care este ţesută.
Roşu este asociat cu energie, forţă şi putere, ca şi galbenul care sugerează în plus şi căldura prieteniei; verdele îndeamnă la bună dispoziţie şi speranţă; albastru înseamnă şi el speranţa, dar şi protecţie şi încredere, iar violet şi bleu sunt chiar culorile prieteniei şi dorinţei de interacţiune cu ceilalţi.
Dar, de când internetul a devenit atât de popular şi mulţi îşi fac un întreg univers de prieteni online prin reţelele de socializare, se trimit ca linkuri de prietenie imagini sau filmuleţe haioase, bancuri scurte, animale nostime, se postează mesaje pe Facebook sau se dă un simplu like sau share la postările prietenilor.
Şi telefonul a rămas la modă, căci nimic nu se compară cu o convorbire între prietenii aflaţi la mare distanţă.
În orice dată şi în orice fel ar fi sărbătorită, în compania celor dragi, online, prin corespondenţă sau telefon, prietenia trăieşte prin loialitate, sinceritate şi încredere şi nu are graniţe de timp sau spaţiu şi de aceea cel mai bun fel de o celebra este a menţine mereu viu spiritul ei.

surse
timeanddate.com
wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu