BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 14 mai 2018

CATE BLANCHETT LA 49 DE ANI


Catherine Elise Blanchett s-a nascut in data de 14 mai 1969 in Melbourne, ca fiica unui ofiter naval american (Robert Blanchett) si a unei profesoare (June Blanchett). Cand parintii ei s-au intalnit, Robert Blanchett s-a mutat in Australia si a intrat in afaceri de publicitate. Cand avea zece ani, Cate, fratele ei mai mare, Bob Blanchett si sora mai mica, Genevieve Blanchett, au fost scosi afara dintr-un cinema din Melbourne si li s-a spus ca tatal lor murise in urma unui atac de cord la varsta de 40 de ani. Este o poveste despre care ea s-a incumetat sa vorbeasca, dar pierderea tatalui ei a ranit-o adanc. In timpul copilariei, Cate isi aminteste ca isi dorea sa locuiasca intr-o casa bantuita, pentru ca astfel putea sa-si intalneasca tatal din nou. Impreuna cu fratele si sora ei a fost crescuta de mama lor, June.
Cate a intrat la colegiul de fete, Methodist Ladies College, unde a jucat in numeroase piese de teatru, iar dupa aceea a intrat la Universitatea din Melbourne, pentru a studia Arte Frumoase si Economie. Nu a vrut sa continue pentru ca isi dorea sa calatoreasca si sa castige experienta inainte de a se decide asupra carierei ei. In timpul unei vizite in Anglia, a fost nevoita sa plece din cauza faptului ca ii expirase viza. Din Anglia a plecat in Egipt, unde a fost remarcata de un actor in hotelul in care se cazase si a rugat-o sa joace intr-un film egiptean despre box. A decis sa accepte pentru ca avea nevoie de bani. A realizat ca actorii au puterea sa emotioneze oamenii si ca acest lucru este exact ceea ce-si dorea. Cate s-a intors la Melbourne si s-a inscris la Institutul de Arte Dramatice - Sydney's Prestigious National Institute of Dramatic Arts(NIDA).
A absolvit in 1992 si si-a inceput cariera pe scena in ultimul sau an, jucand in piesa "Electra" de Sofocle. Primul sau rol major intr-o piesa a fost alaturi de Geoffrey Rush in 1993. A jucat apoi in multe piese australiene inainte de a primi un rol in serialul TV "Police Rescue" in 1994. Si-a facut debutul in film in Paradise Road alaturi de Glenn Close si Frances McDormand. Rolul pentru care a fost cunoscuta pe plan international, si pentru care a primit o nominalizare la Oscar si a castigat Globul de Aur, este cel din filmul "Elizabeth" unde a intruchipat-o pe Regina Elisabeta I.
In 1999 a fost aleasa de People Magazine pe lista "50 Most Beautiful".
In 2005 a castigat premiul Oscar pentru rol secundar pentru prestatia din " The Aviator" unde a intruchipat-o pe Katharine Hepburn. A devenit astfel prima persoana care a luat Oscar pentru un rol in care a interpretat o persoana care a luat Oscar.
Cate este casatorita din 1997 cu Andrew Upton si are doi baieti: Dashiell John nascut in 2001 si Roman Robert nascut in 2004.
A fost răsplătită cu o stea pentru filmele sale, situată în partea de sud, aria 6700, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.
SURSA-https://www.cinemagia.ro/actori/cate-blanchett-938/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu