BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 10 mai 2018

ZIUA REGALITATII



Ziua de 10 mai mai este cunoscută în istoria contemporană a României drept „Ziua Regalității” și, în aprilie 2015, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect legislativ, prin care ziua de 10 Mai a fost proclamată sărbătoare națională.
Timp de 66 de ani, din 1881 până în 1947, a zecea zi a Florarului a fost, deopotrivă, Ziua Națională și Ziua Regalității (sau a Monarhiei ori Dinastiei). ​De asemenea, tot la 10 Mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României și în 10 Mai 1877 Domnitorul Carol I proclama independența României față de Imperiul Otoman.
De altfel, pe 10 mai 1946, regretatul Regele Mihai I, cel din urmă suveran al românilor, sărbătorea cea din urmă zi naţională sub semnul monarhismului.
Așadar, timp de aproape șapte decenii, Ziua Monarhiei era sărbătorită cu mult fast de către români, iar Bucureștiul devenea o capitală a defilărilor, la care se adunau zeci de mii de oameni.
Defilarea suitei regale și a armatei, “bătaia cu flori de la Șosea”, banchetele populare, muzicile militare care răsunau în mai toate grădinile și parcurile orașelor și nu în ultimul rând “iluminațiile” și focurile de artificii erau atracțiile mult așteptate ale acestei zile. Totul a început la data de 10 mai 1866, când Carol, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a intrat în București și și-a început domnia care avea să dureze 48 de ani.
Zeci de ani, în timpul serbărilor de la 10 Mai, ieșind dinspre Palatul Regal, Carol I se plimba cu trăsura pe bulevardele bucureștene, salutând mulțimea. 
Ziua de 10 mai a fost oficializată din nou ca fiind o zi de sărbătoare naţională în anul 2015. Din păcate, farmecul pe care îl avea această zi odinioară nu îl vom mai putea recupera poate niciodată…

SURSA-a1.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu