BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 25 aprilie 2013

TORQUATO TASSO -418 ANI DE LA MOARTEA SA


      Torquato Tasso s-a nascut la data de 11 martie 1544, la Sorrento, in Italia si a murit la data de 25 aprilie 1595, la Roma. Tasso a fost un poet si un savant care a incercat, in opera sa “La Gerusalemme liberata” (Ierusalimul eliberat) sa imbine stilul clasic virgilian al poeziei epice cu subiectul mult mai modern al Primei Cruciade.
       Dupa o viata de peregrinari prin spitale si inchisoare, Torquato Tasso a inceput sa primeasca atentie de la lumea literara cu poemul sau “Rinaldo”, care este compus din douasprezece cantece. El a fost publicat in 1562 si descrie aventurile cavalerului Rinaldo da Montalbano, un subiect fara indoiala in traditia scrierilor lui Ludovico Ariosto.
      În a doua jumătate a anului 1574 suferă de o boală febrilă neclară, după care, începând din 1575 are turburări mintale cu idei de persecuție și acte de violență, ceea ce determină internarea sa în ospiciul Sant'Anna din Ferrara. În timpul celor șapte ani petrecuți acolo revede și prelucrează epopea "Ierusalimul eliberat" și redactează eseuri, dialoguri și poezii. La intervenția Ducelui Alfonso de Mantua, este eliberat din ospiciu în luna iulie a anului 1586. Moare la 25 aprilie 1595 la Roma.
      





  În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, Tasso este prezentat de diverși literați ca figură simbolică a tragediei geniului neînțeles. A exercitat o deosebită influență asupra creației lui Lord ByronGoldoniGoethe.
SURSE:
-WIKIPEDIA
-www.presalocala.com
"As vrea mai bine sa mor în toiul fericirii, decât sa patimesc o viata întreaga"-Torquato Tasso

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu