BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 12 aprilie 2013

MONTSERRAT CABALLE - 80 DE ANI DE LA NASTERE

    Montserrat Caballé -(n. 12 aprilie 1933Barcelona) soprană, cântăreață de operă spaniolă de origine catalană, renumită pentru tehnica ei bel canto.

    Primele lecții de canto le primește la Conservatorio Superior di Liceo  din Barcelona sub îndrumarea lui Napoleone AnnavazziEugenia Kemmeny și Conchita Badia, pe care îl absolvă în 1954 cu "Medalia de Aur".
     După studii de perfecționare în Milano, debutează în 1965 în rolul lui Mimi din opera Boema de Puccini pe scena Teatrului de Operă dinBaselElveția. În anii 1959 - 1962 cântă ca solistă la Opera din BremenGermania. În 1962 întreprinde un turneu în Mexic în rolul lui Manon din opera cu același nume de Massenet. În 1965, fără să fi făcut vreo probă, înlocuiește pe soprana Marilyn



Horne, indisponibilă din motive medicale, într-un spectacol concertant la Carnegie Hall din New York, interpretând rolul titular din opera Lucrezia Borgia de Gaetano Donizetti.
      Urmează o carieră strălucită, întinsă pe următoarele patru decenii, în cele mai importante roluri ale repertoriului de operă, începând cu rolul Contesei din Nunta lui Figaro de Mozartși al Mareșalei din Cavalerul Rozelor de Richard Strauss la Festivalul muzical din Glyndebourne (1965). În același an este invitată la Metropolitan Opera din New York, unde debutează în rolul Margaretei din opera Faust de Gounod.
      Montserat Caballé s-a remarcat nu numai ca o cântăreață de clasă internațională în muzica de operă, oratorii și lied-uri, ea a fost aclamată și pentru interpretarea așa-zisei U-Music, apărând alături de legendarul Freddie Mercury din grupul britanic "Queen" de muzică rock, cu care a inregistrat un album de discuri în 1988.
     În calitate de ambasadoare UNESCO, Montserrat Caballé desfășoară o activitate umanitară neobosită în sprijinul fundațiilor destinate ajutorării copiilor din țările subdezvoltate.
SURSA-WIKIPEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu