BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 23 aprilie 2020

VIAȚA SFÂNTULUI MARE MUCENIC GHEORGHE

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuți și onorați sfinți ai creștinismului. Cu toate acestea istoria vieții sale este foarte puțin cunoscută și multe legende avându-l ca erou, au apărut de-a lungul timpului. El este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă cât și de cea Romano Catolică (fiind totodată patronul Angliei), imaginea sa fiind întotdeauna asociată cu vitejia nemărginită și credința în biserica creștină până la sacrificiu suprem.
Tradiția ortodoxă este că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia într-o familie creștină, tatal său fiind general roman, iar la vârsta de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la rândul său general în armata lui Diocletian. De numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe a fost legată o întreagă istorisire care dovedește cât de puternică a fost credința Mucenicului, atât de pusă la încercare prin nenumărate și groaznice torturi fizice și psihice.
După anul 303, împăratul Diocletian, pagân, încurajat de cumnatul sau Galeriu, a pornit prigoana împotriva creștinilor. Până la Edictul de la Milan, când împăratul Constantin avea să confere legalitate creștinismului, credincioșii au fost supuși la multe cazne dacă nu voiau să-l lepede pe Hristos pentru idoli și o viață închinată idolatriei.
Demn de viața unui Mucenic, Sfântul Gheorghe a arătat fățiș împăratului Diocletian că nu va abandona credința în Dumnezeu, fapt pentru care împăratul l-a aruncat în temniță. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, a fost trecut prin furcile caudine, slujitorii lui Diocletian batându-l fie cu sulița, fie la tălpi, presându-i pietre mari pe piept, tragându-l pe roată, aruncându-l în groapa cu var sau punându-l să alerge cu încălțăminte ce avea cuiele scoase către talpă. Supliciile la care a fost supus Mucenicul Gheorghe sunt multe. Numai credința, spre mirarea chiar și a celor ce-l băteau fără milă, l-au păstrat integru pe Mucenic. În timpul intemnițării sale, Sfântul Gheorghe a înviat un mort, fapt ce a întors-o la credință pe împărăteasa Alexandra. Minunile Sfântului Gheorghe sunt multe. A murit ca un martir, împăratul poruncind să i se taie capul.
Viața desăvârșită a Sfântului Gheorghe, durerile prin care a trecut l-au transformat, peste secole, în unul dintre cei mai populari sfinți.
O popularitate imensă a căpătat Sfântul Gheorghe în Anglia după traducerea "Faptelor" sale în anglo-saxonă în secolul VIII, devenind totodată protectorul armatei. În timpul cruciadelor importanța sa a crescut și mai mult, existând relatări cum ca Sfântul Gheorge a asistat la lupta de la Antioh din 1098.
Însemnele Sfântului Gheorghe au fost introduse de Richard Inimă de Leu, iar crucea Sf. Gheorghe (roșie pe fond alb) a apărut pentru prima dată ca steag al corabiei "Lyme Regis" in 1284. Steagul actual al Angliei (Union Jack) are la origine crucea Sfântului Gheorghe.
În credința populară Sfântul Gheorghe este asociat adesea cu omorîrea balaurului. Aceasta legendă datează din secolul XII și povestește cum un balaur imens și feroce a apărut lângă orașul Selena din Lybia. Locuitorii trebuiau să-i ofere zilnic oi pentru a-i potoli foamea, iar când nu au mai avut oi, balaurul a cerut-o pe fata împăratului. Atunci a apărut un viteaz creștin care s-a oferit să răpună balaurul. În unele icoane timpurii fata împăratului este înfățișată în gura balaurului, în timp ce un viteaz cu o suliță se luptă cu acesta. După ce a străpuns balaurul cu sulița tînărul a dus-o pe prințesă la palatul împăratului, care i-a oferit mâna ei și jumătate din împărăție. Viteazul a refuzat spunând că mai are multe alte lucruri de îndeplinit în lupta sa pentru apărarea bisericii și ajutorul săracilor și nedreptăților; apoi le-a spus că numele lui este Gheorghe și a plecat.
Misterul și legenda care-l învăluie pe Sfântul Gheorghe nu vor dispărea niciodată, la fel cum cauza sa nobilă va genera întotdeauna admirație și respect. Poate cea mai corectă afirmație despre el este aceea făcută de un ierarh din secolul V: "Numele Sfântului Gheorghe este onorat de credincioșii de pretutindeni, dar adevăratele sale fapte sunt știute numai de Dumnezeu".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu