BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 9 aprilie 2020

FRANCISC MUNTEANU-96 DE ANI DE LA NAȘTERE

Scriitorul, scenaristul şi regizorul Francisc Munteanu s-a născut în comuna hunedoreană Veţel, la 9 aprilie 1924.
A făcut gimnaziul în Timişoara şi Orşova. Copil sărac, în anii războiului a lucrat ca muncitor, ucenic la un pictor, chiar lăcătuş, pentru a-şi câştiga existenţa în Arad. În 1943 era elev torpilor pe un submarin în Oceanul Atlantic.
Avea talent la scris şi la terminarea războiului a început să publice. Mai întâi a publicat în reviste arădene proză scurtă.
Era prieten cu Titus Popovici şi împreună au strâns povestirile şi schiţele într-un volum apărut în 1951 şi numit ,,Mecanicul şi alţi oameni de azi’’.
În 1945 îl găsim angajat la cinematograful Savoy din Arad.
A plecat la Bucureşti şi în 1950 se juca pe scena Teatrului Naţional din capitala piesa „Sabotaj” scrisă de Francisc Munteanu.
A scris romane inspirate din evenimentele petrecute în anii celui de-al doilea război mondial şi din viaţa contemporană, cărţi pentru copii. Dintre nuvelele scrise de Francisc Munteanu: Lentă, Ciocârlia, Hotel Tristeţe, Cerul începe la etajul trei, s.a.
Romane publicate: „A venit un om”, „Barajul”, „Dacă toţi copacii ar fi la fel”, „Dincolo de ziduri”, „Patru zile fierbinti”, „Profesorul de muzica”, „Scrisori din Calea Lactee”, „Sonata în re major”, „Strada semaforului”, „Statuile nu râd niciodata”, etc.
Cu romanul „În oraşul de pe Mureș” a obţinut Premiul de stat, în 1955.
Ca scenarist a debutat în 1959: filmul „Valurile Dunării” (regia Liviu Ciulei) a avut scenariul scris de Francisc Munteanu.Tot el era şi regizor secund. Acest film a obţinut Marele Premiu la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary( 1961), au urmat „Căsătorie cu repetitie”, „Buletin de București, etc.
Apoi a început să regizeze el însuşi scenariile, în filme ca „La vârsta dragostei”, „La patru paşi de infinit”, „Dincolo de bariera”, „Tunelul”, „Cântecele marii”, „Pistruiatul”, “Roşcovanul”, “Vara sentimentală” sau „Duminică în familie”.
A ştiut să vadă în oameni licărirea talentului şi este cel care l-a descoperit pe Costel Baloiu, cel care a jucat rolul Pistruiatul.
A fost director general al teatrelor, vicepreşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România.
A murit la Bucureşti, în 1993.
„Duminica / Duminica în familie”, „Vara sentimentală”, „Un petic de cer”, „Zbor periculos”, „Detasamentul Concordia”, „Melodii, melodii...”, „Roşcovanul”, „Pistruiatul”, „Sfânta Tereza şi diavolii”, „Cântecele mării”, „Cerul incepe la etajul III”, Tunelul”, „Soldaţi fără uniformă”
SURSA:Clv Film

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu