BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 16 aprilie 2020

LEGENDA OUĂLOR DE PAŞTE

Ouăle roşii sunt simbolul sărbătorii de Paşte şi nu lipsesc de pe nicio masă de sărbătoare. De altfel, sărbătoarea pascală începe, în fiecare casă, cu ciocnirea ouălor.
Ouăle de Paşte simbolizează bucuria reivierii lui Isus, dar şi echilibrului, creaţia vieţii şi reînnoirii naturii.
Există mai multe legende care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşte şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Iată doar câteva dintre ele:
Cea mai cunoscută legendă legată de ouăle de Paşte povesteşte că Maria care venise să-şi plângă fiul răstignit, a pus coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Isus. Mai există o variant asemănătoare, care spune că Maria, venind să-şi vadă Fiul răstignit, i-a adus ouă, care s-au însângerat şi înroşit sub cruce, de durere.
O altă legendă spune că, atunci când Isus a fost bătut cu pietre, acestea s-au transformat în ouă roşii.
Mai există însă şi o altă legendă legată de înroşitul ouălor de Paşte. Se spune că atunci când s-a răspândit vestea Învierii lui Isus mulţi dintre cei care au auzit-o nu au crezut. Atunci, o bătrână care a auzit şi ea vestea a spus: “Voi crede că a înviat din morţi numai când ouăle astea se vor înroşi!”. Ouăle s-au făcut roşii, iar bătrână a rămas mută de uimire.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu