BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 24 aprilie 2020

LEGENDA PANSELUȚEI

Conform unei legende, panseluța era înzestrată pe vremuri cu un parfum minunat, extrem de puternic.
Oamenii, care veneau din ținuturi îndepărtate doar pentru a o mirosi, au călcat în picioare iarba din preajma panseluțelor.
Floarea s-a rugat atunci Domnului , cerându-i ajutor pentru vitele aflate în pericol de a rămâne fără hrană.
Dumnezeu a ascultat ruga și a făcut un compromis : i-a luat panseluței parfumul ademenitor, dar a înzestrat-o cu o mare frumusețe .
Într-o altă legendă, se spune că panseluța era inițial albă , dar a devenit de un violet stralucitor atunci cand a fost străpunsă de o săgeată a lui Cupidon.
O legendă britanică povestește că panseluțele au fost folosite de către cavalerii regelui Arthur, Cavalerii Mesei Rotunde, pentru a prevesti viitorul. Aceștia smulgeau câte o petală și îi căutau semnele secrete.


Dacă petala avea patru dungi, însemna speranță. Dacă dungile erau groase și înclinate spre stânga, însemna o viață plină de necazuri. Dungile înclinate spre dreapta semnificau belșug și prosperitate până la sfârșitul vieții. Șapte dungi însemnau iubire constantă, iar dacă cea din mijloc era cea mai lungă, asta însemna că ziua nunții va fi o duminică. Opt dungi însemnau nestatornicie, nouă dungi, o schimbare a sentimentelor, iar unsprezece, dezamagire în dragoste și o viață scurtă.

În trecut, petalele în formă de inimă au facut ca panseluța să fie un ingredient al unei porțiuni de dragoste. De asemenea, se credea, că frunzele în formă de inimă ale panseluței pot vindeca inima unui om bolnav de dragoste și de dor.
Tot datorită formei petalelor sale, panseluța este și floarea îndrăgostiților, care celebreaza sărbătoarea Sfântului Valentin. Se spune că ea nu trebuie culeasă când are stropi de rouă pe petale, căci în acest fel persoana iubita ar păți ceva rău, iar cel sau cea care a cules-o ar vărsa nenumarate lacrimi de tristețe.

SURSA-diane.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu