BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 21 aprilie 2020

MARK TWAIN -110 ANI DE LA MOARTE

Mark Twain este unul dintre cei mai mari autori americani, satiriști și umoriști de la finele secolului XIX și începutul secolului XX. Deși i-am citit cărțile, să vedem mai jos câteva detalii fascinante și pe alocuri de-a dreptul trăsnite din viața scriitorului care ne-a încântat pe când eram mici cu "Aventurile lui Huckleberry Finn" sau "Prinț și cerșetor".
Când era mic, nu i s-au dat șanse de supraviețuire...
Mark Twain, al cărui nume real era Samuel Langhorne Clemens, s-a născut prematur. A rămas cu o sănătate fragilă până spre șapte ani. A fost al șaselea copil din cei șapte pe care i-a avut familia lui Twain, dintre care doar trei au atins maturitatea.
S-a lăsat de școală în clasa a V-a...
Twain s-a lăsat de școală și s-a angajat ca învățăcel la o tipografie. La început, a fost culegător tipograf, apoi s-a apucat să scrie articole și sketch-uri umoristice. A fost autodidact și s-a educat frecventând deseori bibliotecile publice.
A fost un investitor foarte neinspirat și cam naiv...

Cum a început să facă bani din scris, Twain s-a apucat de tot soiul de investiții teribile și neinspirate. Odată, a investit într-o mașină de gravat despre care era convins că va revoluția industria tipografică. Cu toate că inventatorul acelei mașini avea o reputație cam dubioasă și dăduse chix cu afacerea sa în trecut, Twain a investit în ideea lui.

În ziua în care Twain a decis să meargă și să vadă mașinăria cu ochii lui, a aflat că magazinul luase foc cu o seară înainte. Twain, neclintit în credința sa, s-a dus apoi la atelierul omului în care a investit. Într-o coincidență incredibilă, și atelierul s-a făcut scrum înainte să apuce Twain să-și vadă invenția în care a băgat bani. Chiar și când aceste „accidente” începeau deja să bată prea tare la ochi pentru oricine, Mark Twain a continuat să creadă că această mașină ar fi putut să funcționeze.
Twain a tinut prima pagina a ziarelor în 1907 pentru ca mergea pe jos de la hotelul sau din Londra la o baie publica aflata peste drum, imbracat doar in halatul de baie albastru si in papuci. Intors in America, el era renumit pentru sosetele lui stacojii si costumele toate albe, pe care el le denumea „don’t care adam”.
Familia lui a avut nu mai putin de 19 pisici in copilaria lui Mark Twain. De-a lungul anilor, el era cel care le punea pisicilor nume care mai de care mai inventive: Bambino, Famine, Pestilence (Molima), Satan, Sin (Pacat), Sour Mash (Mash Acru) sau Stray Kit.
Înjura de mama focului...
Autorul era cunoscut pentru gura sa spurcată. Vorbea extrem de vulgar pentru acele vremuri, însă atât de natural, încâta ajuns să creadă și să afirme că înjurîturile erau parte integrantă din el și nu le considera cu adevărat obscene. Operele sale, în schimb, erau atent scrise, distilate de orice formă „murdară” de limbaj. Dacă ar fi scris cum vorbea, mai mult ca sigur operele lui nu ar fi fost publicate în acea perioadă.

A devenit interesat de parapsihologie după ce a avut un vis premonitoriu...
Postul de pilot de vapor cu aburi era bine plătit, așa că Twain s-a apucat să studieze pentru licența de pilot. Numai că izbucnirea Războiului Civil din 1861 a oprit traficul civil pe râul Mississippi, precum și cariera de pilot al lui Twain. Cu 3 ani înainte, fratele său a fost ucis pe vaporul cu aburi „Pennsylvania”, care explodase. Scriitorul pretinde că ar fi avut un vis premonitoriu legat de acest incident cu o lună înainte. Acest lucru i-a trezit interesul pentru parapsihologie și a devenit membru al Societății pentru Cercetare Parapsihologică.
A început să creadă că are puteri de medium. Nu a numit-o clarviziune, ci telegafie mentală. Scria scrisori și primea răspunsuri la ele în aceeași zi, ba chiar pretindea că „vede” conținutul scrisorilor înainte să le deschidă. Această înclinație o moștenise de la mama sa.
Era să moară de mai multe ori...
În afara faptului că s-a născut prematur și că era să moară la naștere, Twain s-a mai confruntat de câteva ori de-a lungul vieții cu situații vecine cu moarte. De exemplu, aproape că s-a înecat de nouă ori în râul Mississippi. Deși nu știa să înoate, îi plăcea să se joace pe malul râului, lucru ce a dus, evident, la bălăceală, apoi la aceste incidnte. Apoi, în timpul unei epidemii de pojar, s-a îmbolnăvit și era cât pe ce să moară. În autobiografia sa, scriitorul spune că s-a urcat în pat alături de un băiat bolnav de pojar ca să ia și el boala, iar acest lucru, pare-se, a constituit o tentativă de sinucidere. Printre întâlnirile sporadice cu moarte, se mai numără și episodul în care a fost împușcat de un paznic pentru că a fost confundat cu un hoț în timp ce se plimba pe acoperișuri, beat, împreună cu un prieten.
A fost prieten bun cu Nikola Tesla și îi plăcea să inventeze aparaturi...
Autorul a fost hipnotizat de tehnologie, chiar a patentat trei invenții care n-au avut prea mare succes. Însă cel mai mult îi plăcea să graviteze în jurul omului de știință Nikola Tesla, în laboratorul său. Cei doi au fost foarte buni prieteni din 1890, când s-au întâlnit prima oară.
Mark Twain a fost un stand-upper înainte de vreme...
Deși îl știm cel mai bine ca prozator, Mark Twain era mult mai popular pe vremea aceea pentru monologurile sale umoristice pe care le adresa publicului, un soi de strămoș al stand-up-ului de astăzi. Era foarte căutat pentru aceste cuvântări și nu se sfia să atingă subiecte controversate și scandaloase pentru vremea aceea..

Sursa-https://hyperliteratura.ro/cateva-aspecte-mai-putin-cunosc…/#

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu