BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 26 ianuarie 2015

ZIUA UNIRII SARBATORITA LA BIBLIOTECA JUDETEANA 'OVID DENSUSIANU " HUNEDOARA DEVA

   Sărbătorirea a început într-un mod inedit și emoționant: încă de dimineață, elevi de la colegii și licee din Deva (Colegiul Național „Decebal”, Colegiul Național „Sabin Drăgoi”, Colegiul Național Sportiv „Cetate”, Colegiul Tehnic „Transilvania”, „Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu”, Liceul Tehnologic „ Grigore Moisil”, Liceul de Arte „Sigismund Toduță”), s-au adunat în fața statuii lui Traian din fața Primăriei Municipiului Deva, unde au fost întâmpinați de o parte a colectivului Bibliotecii Județene. 
    În acordurile Horei Unirii, cu tricolorul în mâini, au format o impresionantă coloană care a pornit spre Bibliotecă, sub privirile trecătorilor. 
    S-a trecut pe lângă clădirea Universității din Deva, pe a cărei fațadă se află placa comemorativă ce menționează trecerea pe aici a lui Alexandru Ioan Cuza, în 1866, în drumul său spre exil.
   În dimineața zilei de 23 ianuarie, curtea Bibliotecii a devenit neîncăpătoare pentru toți cei prezenți, toți cei care voiau să dea mână cu mână și să danseze Hora Unirii. Îndrăgitele acorduri, versurile care ne merg la suflet de fiecare dată, au refăcut parcă atmosfera însuflețită de acum peste un secol și jumătate când s-a făurit Unirea Principatelor Române, atunci când munteni și moldoveni au așezat o piatră de temelie la ctitorirea României de azi.    
   Poezia lui Vasile Alecsandri a apărut în iunie 1856, în ziarul Steaua Dunării, ea a fost cunoscută, îndrăgită, iar muzica lui Alexandru Flechtenmacher a sporit entuziasmul cu care toți cei ce o ascultau, în Moldova și Țara Românească, au luat parte la momentele unice din ianuarie 1859 de la Iași și București.
   Manifestarile au continuat la Sectia imprumut carte pentru copii cu un concurs  cu premii "Unirea de la 1859 "la care au participat elevii clasei I Plastica de la Liceul de Arta "Sigismund Toduta "Deva-profesor Marinescu Elena Daniela.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu