In scurta sa viata si cariera Jackson Pollock a creat opere extrem de apreciate astazi, una dintre ele, “Numarul 5, 1948” fiind cel mai scump tablou vandut vreodata, cu peste 150 de milioane de dolari. Insa artistul care a oferit celor din inalta societatea placerea de a se delecta cu operele sale nu a avut nici pe departe o viata stralucitoare ca a acestora. Urmarit de tragedie, dependenta de alcool si o pasiune artistica neiertatoare, pictorul a pus bazele expresionismului abstract, lasand posteritatii mostre de adevarata energie stropita pe panza.
Putini artisti au fost la fel de constroversati ca Jackson Pollock, acesta impartind criticii in doua categorii. Primii sunt extaziati la ideea vederii uneia din lucrarile sale, nescapand nicio ocazie pentru a le lauda si interpreta simbolismul. Insa, in timp ce o parte din criticii de arta nu isi puteau reveni de la descoperirea talentului americanului, un titlu de ziar din 1959 scria: “Aceasta nu este arta – este o gluma de prost gust”. Intr-adevar, opera pictorului, creata prin stropirea panzei direct din tub, nu este pe gustul tuturor; si totusi, chiar cei neexperimentati intr-ale artei trebuie sa recunoasca un anumit sentiment de neliniste si pasiune care izvoraste din operele abstracte.
Nascut in iarna anului 1912, in prima luna a anului, Paul Jackson Pollock pe numele sau intreg, nu a avut parte nicidecum de o existenta linistita, parintii sai murind cand el era inca foarte mic. Adoptat de vecinii sai, va urma cursurile unui liceu de arta; drama dezradacinarii insa se va face resimtita, Pollock fiind un adevarat rebel in adolescenta, iar comportamentul sau facand sa fie exmatriculat de mai multe ori.
In ciuda dificultatilor, si-a continuat studiile in domeniul artei, casatorindu-se mai tarziu cu artista Lena (Lee) Krasner. C a adult, artistul va lucra frenetic, descoperindu-si insa adevratul stil doar la contactul cu vopseaua lichida. Influentat initial de alti artisti ai vremii, va renunta la toate intrumentele conventionale, preferand sa arunce culoarea direct pe podea sau pe un perete dur. Va experimenta, ajungand sa stropeasca din mai multe directii pentru a obtine un efect mai dinamic
Jackson Pollock va recunoaste intr-un interviu ca in timpul actului creatiei nu mai era constient de realitatea din jurul sau, pierzandu-se cu totul in tabloul pe care il crea. Desi multi au criticat aceasta tehnica de lucru, in care prefera aruncatul culorii pe panza si folosirea nisipului si a sticlei pisate in locul altor materiale, pe motivul ca oricine ar fi putut sa faca la fel, artistul avea un raspuns pentru ei. Jackson Pollock stia cum anume avea sa arata pictura la sfarsit, iar toate actiunile sale erau directionate spre reproducerea imaginii pe care o avea in minte. Cum arta din perioada sa matura pare sa includa forme foarte asemanatoare cu fractalii, unii au ajuns la concluzia ca artistul a intuit teoria haosului inaintea descoperirii acesteia. Astfel, aparentul haos din picturile lui Pollock era mult mai organizat decat ar putea sa para initial.
Luand contactul cu “pictura in nisip”, specifica mai multor culturi, precum cea tibetana si amerindiana, Jackson Pollock se va inspira pentru crearea propriilor opere. Intre 1947 si 1951 artistul isi va crea cele mai apreciate opere, castigand si statutul de celebritate. Revista “Life” chiar se intreba retoric intr-un articol daca nu cumva Pollock era cel mai mare pictor in viata. Operele care au urmat acestei perioade erau mai intunecate in ceea ce priveste nuantele folosite, iar artistul a inceput sa le numere in loc sa le dea un nume reprezentativ. Titlurile abstracte si pompoase distrageau atentia de la opera in sine, considera marele artist american. Si se pare ca a avut dreptate, luand in consideratie titlul celui mai scump tablou al sau.
Insa, daca pe plan artistic se bucura de aprecierea multor critici si artisti, pe plan personal pictorul nu o ducea foarte bine, nereusind niciodata sa treaca peste problemele cu alcoolul, care il chinuiau din tinerete. Jackson Pollock a folosit inclusiv tehnici brevetate de Jung, un discipol al lui Freud, pentru a scapa de dependenta, insa fara succes; schimbarile bruste de atitudine deveneau tot mai puternice, fapt care ii face pe unii psihiatri de astazi sa banuiasca faptul ca avea si o tulburare bipolara. A avut parte de o moarte tragica in anul 1956, la doar 44 de ani din cauza unui accident cauzat de consumul de alcool. Lumea a pierdut astfel un artist care ar fi putut sa creeze si sa ofere mult mai mult.
Viata sa tragica a inspirat mai multe carti, documentare si mai ales filmul denumit simplu “Pollock”, din 2000, care a obtinut mai multe premii si nominalizari, inclusiv la Oscar. Fascinatia pentru artist nu parea sa scada nicidecum. La moartea lui Lee Krasner, artista a fost ingropata intr-un mormant asezat fata in fata cu al sotului sau, simplitatea celor doi monoliti acoperiti de muschi oferindu-le abia acum linistea pe care nu au avut-o in timpul vietii.
sursa-http://destepti.ro/pictorul-jackson-pollock-pasiune-distructiva
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu