BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 22 ianuarie 2015

CURIOZITATI DESPRE ALEXANDRU IOAN CUZA

Primul domnitor al Principatelor Unite s-a născut la 20 martie 1820, la Bârlad, într-o familie de dregători care ocupaseră posturi importante în administraţia locală şi centrală din Moldova încă din secolul al XVII-lea, dar care nu se numărau printre familiile de mari boieri.

1  Alexandru Ioan Cuza a învăţat cu Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu şi Matei Milo la pensionul lui Vasile Cuenim, din Iaşi. A făcut parte din grupul tinerilor educaţi în Occident, iubitori ai ideilor de progres şi libertate, şi-a continuat studiile la Paris, trece bacalaureatul în Litere în 1835, urmează Facultatea de Medicină, apoi se înscrie la Drept dar revine în ţară în 1839 unde ocupă o serie de funcţii administrative.

2 DE CE NU S-A FACUT CUZA DOCTOR?
   In anul 1836 tanarul Cuza se afla la Paris si era atras de medicina.Ar fi vrut sa se faca faca doctor .Din pacate socoteala de acasa nu s=a potrivit cu cea din targ si dupa ce a asistat la o disectie  in morga unui spital parizian ,Cuza s-a hotarat ca poate i se potriveste mai bine o meserie mai "prietenoasa " cu stomacul.


3.Zodie -Alexandru Ioan Cuza s-a nascut in ultima zi a zodiei Pesti (20 martie). Stim ca barbatii Pesti sunt foarte impresionabili si sensibili, isi iubesc casa si familia si sunt impregnati cu un puternic traditionalism.
  Foarte demni, rafinati, politicosi si prudenti, vor alerga in viata dupa tot ceea ce cred ei ca reprezinta impliniri ale acestor calitati. Exista situatii in care se lasa antrenati in tot felul de aventuri, a caror lista tinde sa devina din ce in ce mai lunga, in virtutea inertiei ce-i caracterizeaza.
  Odata implinita Unirea, Cuza a sarit din reforma in reforma. Mereu gasea alt domeniu care trebuie reformat, alta nevoie a unui stat nou-nascut care trebuia sa fie satisfacuta. Din punctul asta de vedere, putem vedea o asemanare destul de mare intre personalitatea omului politic si profilul zodiei sale.
  Pestii si gemenii au o compatibilitate astrologica destul de mare. Mentionam acest lucru deoarece Elena, sotia lui Cuza care a fost alaturi de el pana in ziua mortii, s-a nascut in zodia Gemeni (17 iunie).

4 Spiritual, cafegiu şi…admirator al femeilor frumoase
  Contemporanii spun despre el că era un om spiritual şi inteligent, cu purtări simple şi familiare, prietenos când voia, dar şi ironic şi cinic. Nu era foarte cultivat, nu avea o pasiune a lecturilor sau pentru obiecte de artă, ţinea în mod deosebit doar la portţigaretul său de ambră. Nu era un împătimit al mâncărurilor fine şi nu era pretenţios. În schimb, fuma tot timpul şi bea multă cafea. Nu îi displăceau nici petrecerile în compania prietenilor şi nu rămânea indiferent în faţa frumuseţii feminine, toţi cei din jur îl priveau cu îngăduinţă aceste mici abateri de la morală care erau, de altfel, un obicei al vremii.
   Personaj carismatic, fire îndrăzneaţă şi expansivă, Cuza a fost – şi i-a plăcut să fie – în graţiile femeilor, care îl considerau curtenitor şi amuzant. Toate aceste trăsături îl făceau popular şi iubit, fiind bine primit în societate.

5 Inca in viata fiind, se creasera despre el numeroase legende, mai toate
avand un talc, exprimand o dorinta a poporului care-l dorea drept si bun cu cei mici, aspru si necrutator fata de impilatori, adica fata de boieri, de negustori si calugari. Era transpunerea moderna a vechilor legende si basme populare, in care binele invinge intotdeauna raul.

6 Cine l-a jucat pe Alexandru Ioan Cuza in filme?
    Pentru o figura istorica atat de relevanta pentru romani, Alexandru Ioan Cuza nu a fost niciodata subiectul unui film biografic. Dar nu ne oprim aici, nici macar filme despre Unirea din 1859 nu s-au facut. Cu toate acestea, Cuza a fost un personaj destul de important in filmul Rug si Flacara aparut in anul 1980. In acest film, rolul lui Cuza a fost jucat de nimeni altul decat Florin Piersic. 
SURSE -http://www.timpul.md/articol/%28istorie%29-pasiunile-omului-alexandru-ioan-cuza-40308.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu