BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 12 ianuarie 2015

JACK LONDON -139 ANI DE LA NASTERE (n. 12 ianuarie 1876, San Francisco - d. 22 noiembrie 1916, Glen Ellen, California), scriitor și jurnalist american.

     Jack London a fost cel mai bine vandut, cel mai bine platit si cel mai cunoscut autor american al timpului sau. A scris 51 de carti, sute de articole si mii de scrisori. Cunoscut indeosebi pentru titlurile „Chemarea strabunilor“, „Colt Alb” si „Lupul de mare”, London este considerat primul autor american care si-a castigat existenta de pe urma scrierilor sale.
    Jack London a revolutionat literatura americana si, cu toate acestea, oamenii il cunosc mai mult ca autor de carti pentru copii.
   
Cea mai recenta biografie a scriitorului, “Wolf: the Lives of Jack London”, incearca sa-i faca dreptate lui London, pe care biograful James L. Haley il numeste “figura cea mai neinteleasa din istoria literara a Americii”. “The Independent” scrie ca, daca Jack London va ajunge sa dispara din memoria colectiva tocmai din pricina cainelui pe care l-a nascocit (Buck, eroul din “Chemarea strabunilor”), vom pierde una dintre cele  mai interesante si bizare personalitati ale istoriei literare americane, o figura in acelasi timp admirabila si dezgustatoare.
    De-a lungul celor 40 de ani de viata, London a fost pe rand “copil din flori”, vagabond, pirat, socialist revolutionar, rasist, cautator de aur, corespondent de razboi, milionar, depresiv cu inclinatii spre sinucidere si, pentru o perioada, cel mai popular scriitor american. 
    Jack London s-a nascut in 1876, in circumstante tulburi. Mama sa, Flora Chaney, isi parasise familia prospera pentru a se alatura unui cult religios care sustinea ca poate comunica cu mortii. Flora a devenit amanta liderului, William Henry Chaney, care nici n-a vrut sa auda de copil. 
   Jack London s-a nascut intr-o mahala din San Francisco si mama sa, care-l numea “semnul rusinii mele”, l-a abandonat, incredintandu-l unei moase de culoare. Mai tarziu, scriitorul avea sa scrie: “Eram in subsolul societatii, in adancurile mizeriei despre care nu se cade sa vorbesti.” Dupa ce a terminat scoala primara, a fost trimis sa munceasca pe aproape nimic si a ramas terorizat de imaginea unei lumi complet mecanizate, in care oameni devin sclavii Masinii.
   London a fost nevoit sa indeplineasca munci istovitoare pentru a-si castiga existenta. A incercat sa se sinucida prin inec, dar a fost salvat de un pescar. Curand, a inceput sa constientizeze prezenta pe strazile americane a unor legiuni intregi de oameni fara adapost, invinsi de lumea brutala in care traiau. Germenii socialismul incepeau sa incolteasca in constiinta tanarului . In 1894, London a participat la un mars prin care protestatarii cereau locuri de munca si a fost arestat. A cerut un avocat, dar politistii i-au ras in fata. A vrut sa pledeze nevinovat, dar judecatorul i-a spus sa taca din gura. A fost condamnat la o luna de inchisoare si London a simtit pe propria piele neajunsurile sistemului judiciar.

 Dupa elibeare, tanarul de doar 18 ani a inceput sa tina discursuri pline de patos la colturi de strada, prin care ii chema pe muncitori sa se ridice la lupta pentru dreptate sociala. Curand, a devenit subiect pentru publicatiile din San Francisco care-l numeau “baiatul socialist”.
   I s-a oferit un loc la o scoala exclusivista, dar a fost nevoit s- o abandoneze dupa ce parintii s-au plans de influenta nefasta pe care ar fi putut-o exercita asupra copiilor lor. Umilit si infuriat, London s-a alaturat cautatorilor de aur. A ajuns din nou intr-un mediu neprielnic si istovitor si un doctor care l-a consultat i-a spus ca daca nu se opreste, o sa moara. Tanarul de doar 22 de ani a jurat atunci ca, de-ar fi sa traiasca, o sa devina scriitor. S-a tinut de cuvant si stilul sau de a scrie, energic si brutal,  a luat prin surprindere publicul american. Persoanjele sale erau autentice si violente: scriitorul inlocuise “manierele” cu “mania”.
    Cu cat situatia financiara a lui London se imbunatatea, cu atat viziunile sale politice deveneau tot mai radicale. A laudat asasinarea tarului si era convins de succesul pe care socialismul l-ar putea avea in State. Mai mult de atat, London credea cu tarie ca celelalte rase ar trebui subjugate sau exterminate de albi. “In primul rand, sunt alb, si abia mai apoi socialist”, declara scriitorul.
    Desi “Chemarea strabunilor”(1903)  a devenit una dintre cele mai bine vandute carti din istoria Americii, ziarele cereau ca London sa fie inchis sau deportat din cauza discursurilor sale socialiste. La 40 de ani, scriitorul ajunsese o epava: rinichii si ficatul, distrusi de bautura, il dureau cumplit si era nevoit sa-si caute alinarea in morfina. Si-a dat demisia din Partidul Socialist, pe care-l acuza ca a devenit prea moderat si reformist in loc sa actioneze fara menajamente. In mai putin de un an a murit, din cauza unei supradoze, aparent intentionate, de morfina
    Recitita astazi, opera lui pare sa anticipeze generatii intregi de scriitori, americani si nu numai, de la Ernest Hamingway, la John Steinbeck sau George Orwell. Iar povestea vietii lui Jack London, concluzioneaza “The Independent”, merita sa fie cunoscuta mai mult decat cea a unui caine singuratic.



SURSA http://www.sroscas.ro/site/2010/08/23/jack-london-figura-cea-mai-neinteleasa-din-istoria-literara-a-americii/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu