BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 7 august 2013

MATA HARI 137 DE ANI DE LA NASTEREA SA

       Devastator de frumoasă, devastator de lipsită de scrupule, Mata Hari şi-a pus întreaga putere de seducţie în slujba informaţiilor secrete. Şi, în 1917, aceeaşi devastatoare femeie a fost arestată, judecată şi executată pentru spionaj, sub acuzaţia că ar fi responsabilă pentru moartea a cincizeci de mii de soldaţi francezi. 
         Cu certitudine vorbea mai multe limbi străine, a călătorit enorm şi a fost amanta multor ofiţeri de rang înalt, oficiali guvernamentali şi chiar a ministrului francez de război, dar pentru totdeauna va rămâne întrebarea: a fost cu adevărat vinovată de spionaj? 
        Mata Hari,  pe numele său adevărat Margaretha Geertruida Zelle, s-a născut pe 7 august 1876 la Leeuwarden şi a murit la 15 octombrie 1917. La vârsta de 18 ani s-a căsătorit cu un ofiţer olandez de origine engleză, Campbell MacLeod. După divorţul celor doi, Hari s-a făcut cunoscută în Europa fiind dansatoare exotică, curtezană şi spioană în serviciul Germaniei în timpul Primului Război Mondial. A fost condamnată şi executată de către un pluton de execuţie francez, în 15 octombrie 1917, pentru spionaj. Plutonul era alcătuit din 12 soldaţi. Se spune că Mata Hari şi-a dat jos de pe ea haina din piele în faţa plutonului înainte să fie ucisă. A spionat pentru Franţa, iar după aceea pentru Germania.
 SURSA-http://www.historia.ro




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu