BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 27 august 2013

EUSEBIU CAMILAR -48 DE ANI DE LA MOARTE

       Bucovinean din satul Udeşti, la nici 20 km sud de Suceava, unul dintre cei şapte copii ai unei familii nevoiaşe, a făcul şcoala primară în comuna natală, apoi a urmat liceul la Suceava
        A debutat cu poezii în 1929 în revista Moldova literară. Primul volum de poezii, în 1937 a fost urmat de romanul Cordun (semnalat de G. Călinescu, care îl citise în manuscris), inspirat din viaţa familiei sale udeştene, scriere care a făcut o extraordinară impresie. Au urmat cărţi de proză: Avizuha, câteva romane inspirate din experienţa de front a autorului.
      A tradus titluri foarte importante din marea literatură a lumii: Gogol, Puşkin, Tolstoi, Gorki, dar şi din lirica chineză (poezie clasică, Li Tai pe), din persană, din sanscrită, din marii scriitori ai antichităţii: Ovidiu, Eskil etc.
     S-a căsătorit cu poeta Magda Isanos şi au avut o fiică, Elisabeta Isanos, ea însăşi viitoare poetă, romancieră şi traducătoare din şi în limba franceză.

   Pentru meritele sale literare, a fost ales membru corespondent al Academiei Române si i s-a decernat de doua ori Premiul de stat. 
     Stabilit la Bucuresti în timpul celui de al doilea razboi mondial, împreuna cu familia, Eusebiu Camilar s-a stins din viata la 27 august 1965 si a fost înmormîntat la cimitirul Bellu. 
     

SURSA -www.isanos.ro/
http://www.referate10.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu