BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 7 august 2018

ZIUA INTERNATIONALA A PISICII


Celebrată pe 8 august, Ziua internaţională a pisicii este dedicată unuia dintre cele mai populare animale de companie din lume.

Legătura dintre om şi pisică este atât de veche, de peste 9.000 ani, . Se estimează că în prezent numărul lor la nivel mondial depăşeşte cifra de 500 de milioane. În întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, în timp ce pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită.

Plină de afecţiune şi energie, inteligentă şi dornică de joacă, având o mare capacitate de adaptare la orice tip de mediu şi devotată faţă de stăpâni, pisica a devenit un companion excelent pentru tot mai mulţi oameni. Numeroase studii au arătat că deţinerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului. 
Pisica este renumită pentru torsul ei specific. Sunt multe teorii legate de acest tors: unii oameni de ştiinţă au susţinut că este produs prin vibrarea corzilor vocale. Este considerat relaxant şi cu un efect de calmare a durerilor acuzate de stăpân atunci când pisica este în preajmă şi practică respectivul procedeu de tors.De asemenea, studiile arată că şi copiii crescuţi în case unde există pisici au rezistenţă mai mare la alergii sau astm.
În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate după moarte şi îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de şoareci mumificaţi. La moartea pisicii se ţinea doliu, toată familia îşi rădea sprâncenele şi plângea. În mitologia egipteană se considera că pisica avea o influenţă directă asupra căsătoriei sau sănătăţii. În Evul Mediu, s-a schimbat relaţia dintre om şi pisică: tendinţele religioase şi superstiţiile au făcut ca acestea să fie asociate vrăjitoriei şi diavolului, fiind exterminate, numărul acestora scăzând drastic.
La începutul secolului al XIX-lea, a luat avânt creşterea pisicilor şi mai ales a celor de rasă. În prezent, pisica reprezintă animalul de companie perfect. Nu cere o îngrijire complicată şi eforturi deosebite, doar un loc unde să stea, mâncare şi multă afecţiune, ataşându-se destul de rapid de stăpân, fie el tânăr, fie singur, fie mai în vârstă. Este o felină foarte curată, foarte respectuoasă, silenţioasă, independentă şi fidelă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu