BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 2 august 2018

MARCEL IURES LA 67 DE ANI !! LA MULTI ANI , MAESTRE !!!!

Marcel Iureş este unul dintre cei mai apreciați actori internaționali români. S-a născut la 2 august 1951 în Băileşti, judetul Dolj, şi şi-a petrecut primii ani din viaţă într-un sat numit Amzuleşti, la 12 kilometri de Băileşti
Actorul își amintește cum a trebuit să îşi ajute părinții la munca agricolă, dar, de asemenea, valorile profunde pe care aceştia i le-au insuflat. A observat și a adoptat respectul profund pe care părinții lui îl aveau pentru bătrânii lor. A vorbit întotdeauna respectuos cu părinții săi și până când a crescut mai mare, nici nu vorbea fără să fie întrebat. Iureş consideră că aceste valori i-au dat o bază solidă și puterea să îşi rămână fidel sieşi.


Când a început școala primară, Marcel Iureş s-a mutat la Craiova cu părinții săi și a locuit în subsolul unei case dintr-unul dintre cartierele vechi. Cât a locuit aici, salva toate animalele pe care le găsea prin cartier și le ducea acasă. A urmat liceul numit "Fraţii Buzeşti" din Craiova, unde a studiat cu nişte profesori remarcabili. Actorul spune că aceştia scriau cărți în domeniul lor și subiectele pentru testele naționale și pentru admiterea în universităţi.
A studiat teatrul timp de doi ani la o școală populară de arte în timpul liceului, dar nu a fost imediat interesat de a urma o carieră în domeniu. În schimb, a aplicat la Facultatea de Psihologie și apoi la Facultatea de Medicină, eşuând în ambele cazuri. După aceea, a aplicat la Institutului de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, și a fost acceptat, cu toate că se pregătise relativ superficial. A absolvit în 1978.
Marcel Iureș a debutat în 1975, în piesa numită "Ferma", jucând rolul lui George. Între 1978 și 1981, a fost angajat la Teatrul Național din Cluj-Napoca, dar, după aceea, s-a întors la București și a jucat la teatrele Bulandra și Odeon.
Iureş şi-a început cariera cinematografică în 1978, în filmul românesc "Vis de ianuarie", jucându-l pe Franz Liszt. A jucat alte roluri mai mici și mai mari în filme românești și în teatru, până când şi-a făcut debutul în străinătate.
În 1994, Iureş a mers într-un turneu în Marea Britanie, cu piesa "Richard al III-lea". După aceea, i s-a oferit rolul lui Alexander Golitsyn în "Mission Impossible". Mai apoi l-a jucat pe Dusan Gavrich în "The Peacemaker". În plus, mai recent, a putut fi văzut în filme precum ”Hart's War", “Pirates of the Caribbean: At World’s End” şi “Isolation”.Sursa-http://www.imperialtransilvania.com/…/marcel-iures-unul-din…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu