BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 15 iunie 2018

129 DE ANI DE LA MOARTEA LUI MIHAI EMINESCU

În data de 15 iunie 1889 a încetat din viață, la doar 39 de ani, Luceafărul poeziei românești, poetul Mihai Eminescu. Născut Mihail Eminovici, poetul este considerat cel mai important reprezentant al literaturii din România.Sunt citite şi mai plac si astazi versurile sale, ajunse în aproape toate colţurile lumii, cât si scrierile sale politice!
Universalitatea operei sale poetice a fost recunoscută şi de UNESCO, poemul Luceafărul a întrat în Guiness Book of Records, iar numele poetului a fost atribuit unui crater de pe Marte şi unei mici planete.
''Ştia germana şi franceza, voia să absoarbă istoria religiilor, astronomie, filosofie, fizică, etnopsihologie, geopolitică, să facă simultan metafizică și gazetărie angajată. Un suflet romantic dedat armoniei universale, dar pe care malaxorul politicianismului valah l-a spulberat întru nimicnicia firii sale. Ce lecție mai sublimă și mai tristă, totodată, de românitate se poate închipui?''- spunea criticul literar Dan C. Mihăilescu, într-un portret făcut lui Eminescu.

sursa-http://stiri.tvr.ro/129-de-ani-de-la-moartea-lui-mihai-emin…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu