BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

luni, 29 august 2016

MICHAEL JACKSON -58 DE ANI DE LA NASTERE

Michael Jackson este Regele Muzicii Pop.Nici un alt artist din istorie n-a generat vanzarile masive pe care le-a avut el,n-a primit atitea premii si aprecieri cite a primit el,nu starneste interesul si isteria in masa ca el. Si nici un alt artist din istorie n-a facut atitea eforturi umanitare ca el.
Michael a devenit un superstar la o varsta la care majoritatea copiilor invata lucruri ca alfabetul si cum sa numere pana la 10. Nascut al saptelea copil intr-o familie de 11 membri, a fost aruncat in lumina reflectoarelor, cand tatal lor, Joseph Jackson, un miner din Gary, Indiana, a fondat un grup din fiii sai si l-a intitulat Jackson 5.

Chiar daca Michael era cel mai tanar, a devenit imediat clar pentru toata lumea ca avea ceva special. Inarmat cu o voce magica, mai matura decit virsta sa frageda si cu o aura fermecatoare care rivaliza cu a oricarui artist din acele vremuri, micul Michael conducea pe fratii sai la castigarea concursurilor locale de talente si la un contract de inregistrari cu Motown la sfirsitul anilor '60.
In timpul petrecut la Motown, Michael a inceput si o cariera solo plina de succes care rula paralel cu munca sa alaturi de frati.
La inceputul anilor '80, el a devenit o figura dominanta in muzica pop si primul artist afroamerican la MTV. Popularitatea inregistrarilor lui video difuzate la MTV, cum ar fi "Beat It", "Billie Jean" si "Thriller" a transformat suportul muzical intr-o forma de arta si un instrument de promovare. Inregistrari precum "Black or White" si "Scream" l-au facut pe Michael Jackson cunoscut in intreaga lume.

In 1978, Michael a realizat alaturi de Diana Ross filmul "The Wiz", o varianta afro-americana a "Vrajitorului din Oz". Cu acest prilej l-a cunoscut pe producatorul Quincy Jones cu care a colaborat la realizarea proiectului solo, "Off the Wall". Acest album lansat, in 1979, a fost vandut in 10 milioane de exemplare si a fost recompensat cu multe discuri de platina.
Era greu de crezut ca un asemenea succes poate fi reeditat. Lansarea albumului "Thriller" (1982) a depasit toate genurile de recorduri. S-a vandut in mai mult de 50 de milioane de exemplare (mai mult decat oricare album de dinaintea sa), a avut un numar record de sapte hituri de Top 10 si a stat un timp record de 37 de saptamani pe prima pozitie a clasamentului. Ramane cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor. 

Michael Jackson a adunat si a donat milioane de dolari pentru scopuri de caritate prin intermediul turneului "Dangerous World Tour" si a ajutat 39 de organizatii de caritate. La sfarsitul anilor '80, a luat cu asalt premiile industriei muzicale. Urmatoarele albume "Bad ( 1987) si Dangerous (1991) s-au vandut in peste 20 de milioane de exemplare in toata lumea.
Michael a intrat in istorie si cu interviul de 90 de minute din 1993, cu Oprah Winfrey. Interviul a fost transmis din casa lui Michael de la Neverland din Santa Ynez, California, si a fost cel mai urmarit program de televiziune din 1993, cu cei 100 de milioane de telespectatori din intreaga lume.
Michael Jackson a vandut in timpul vietii in jur de 750 de milioane de discuri, care, adaugate celor 13 premii Grammy pe care le-a obtinut, fac din el cea mai de succes vedeta din toate timpurile.

S-a stins din viata la varsta de 50 de ani joi, 25 iunie, dupa ce a fost spitalizat la Los Angeles, in urma unui stop cardiac. ”Regele pop-ului” a fost declarat mort de catre doctori dupa ce a ajuns la spital in coma profunda.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu