BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

sâmbătă, 23 mai 2015

ZIUA MONDIALA A BROASTELOR TESTOASE

    23 mai este Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase, inițiată în anul 2000, când American Tortoise Rescue a denumit-o prima dată ca fiind ziua mondială a acestei specii, aflată din ce în ce mai mult pe cale de dispariție.
    Ţestoasele sunt reptile ce aparțin ordinului Chelonieni, care trăiesc pe Terra de aproximativ 220 milioane de ani… cu mult dinaintea dinozaurilor…Fantastic, nu este aşa?!!… Au o forţă de adaptare extraordinară, dar din păcate au ajuns o specie pe cale de dispariţie… din cauza faptului că au condiţii speciale de trăi, care se regăsesc din ce în ce mai greu, la ora actuală, în lume. Viaţa acestei specii de broaşte depinde foarte mult de mediul în care trăieşte, care-şi pune amprentă asupra temperaturii lor corporale şi a duratei de viaţă… Ele nu pot supravieţui frigului şi nici căldurii excesive, de aceea, schimbările de temperatură, frecvente la oră actuală în lume, le scurtează media de viaţă.
     Dar, nu doar natura a devenit neprielnică supravieţuirii broscuţelor ţestoase…. Şi omul a intervenit în evoluţia speciei, când a început să le vâneze şi le găsească diverse utilizări, fie ca animal de companie, fie izolate în grădini zoologice… Broaştele ţestoase nu au fost vânate numai pentru carnea lor, pentru ouăle lor deosebit de gustoase, cât şi pentru carapacea lor… sau folosite în diverse industrii …
CURIOZITATI :
  • În anul 1937 a fost găsită pe coasta Cubei o broască ţestoasă gigant, în vârsta de peste 500 de ani şi cu o lungime de 4 m.
  • Insula Aldabra din Oceanul Indian, declarată rezervaţie naturală, este insula cea mai populată cu broaşte ţestoase uriaşe. Aici vieţuiesc peste 100.000 de broaşte ţestoase cu dimensiuni foarte mari.
  • Broasca țestoasă are o rezistență formidabilă la foame, ce poate ajunge până la 400 de zile.
  • Cea mai grea broască țestoasă din lume la ora actuală este broasca țestoasă pieloasă LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg și o lungime de 2-3 m; ea înoată cu viteza unui atlet în cursa de 100 m și trăiește numai în apele marine.
  • Cele mai mari broaște țestoase de uscat trăiesc în Insulele Galapagos (Testudo elephantopos) și în Insulele Oceanului Indian. Ele depășesc 1 m lungime și o greutate de 250-400 Kg.
  • Broasca țestoasă din specia Testudo Radiata trăiește peste 200 ani.
  • Pe coasta Cubei a fost găsită în anul 1937 o broască țestoasă gigant, cu o lungime de 4 m și în vârstă de peste 500 de ani, ceea ce presupune că trăia încă de pe vremea când Columb a descoperit America.
  • Puterea de regenerare la broaștele țestoase este extraordinară. Astfel, dacă carapacea unei țestoase este rănită sau arsă în proporție de 70%, ea are puterea de a și-o reface în unul sau doi ani.
  • O broască țestoasă de dimensiuni mici, dacă prinde în gură o nuia sau o sfoară, poate sta atârnată de ea zile întregi.
  • Creierul broaștei țestoase este mic și puțin evoluat, în schimb organele de simț, cum sunt: văzul și mirosul, sunt deosebit de fine, fiind capabile să sesizeze imediat variațiile de lumină foarte puțin diferențiate, precum și urmele foarte slabe de mirosuri.
  • Una dintre cele mai frumoase broaște țestoase este țestoasa cu stele, pe care o întalnim pe coastele de răsărit ale Indiei. Carapacea este de formă ovala, cu centrul boltit și cu colorit feeric. Celelalte plăci compun un desen pe fond negru, prin care radiază benzi de culoare în galben marmorat.
  • În mitologia greacă, broasca țestoasă este atribuită zeului Hermes, cel care s-a folosit primul de carapacea ei pentru a alcătui un instrument muzical numit țiteră. În China, acest animal simboliza nordul și iarna. În mitologia indiană, lumea este alcătuită dintr-o piramidă, având la bază o țestoasă care susține pe carapacea ei un elefant, ce ține cu trompa lui lumea. În civilizația Maya, zeul lunii, deține o platoșă făcută din carapacea unei broaște țestoase. Longevitatea acestui animal este asociată la foarte multe popoare cu ideea de nemurire. În mitologia tibetană, dar și în concepția unor populații din Bengal, broasca țestoasă a fost aleasă de zeul creator pentru a aduce pământ de pe fundul Oceanului Primordial. Astfel, țestoasa are un rol important în geneza lumii.
SURSA -http://www.argumentpress.ro/ziua-mondiala-a-broastelor-testoase/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu