BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

marți, 19 martie 2013

DINU LIPATTI -96 DE ANI DE LA NASTEREA PIANISTULUI SI COMPOZITORULUI



     Înainte de orice altă definire ori descriere, Dinu Lipatti este un model. O simbioză perfectă între etică şi profesionalism au făcut din marele pianist român o legendă unică, demnă de interesul muzicienilor, dar şi al tuturor iubitorilor de artă autentică şi estetic uman. Dinu Lipatti a fost un celebru pianist, compozitor şi pedagog român.                            
     S-a născut în prispa primăverii, pe 19 martie 1917, la Bucureşti. Băieţelul cu ochii mari şi negri, prezenţa profundă si misterioasă, era firav şi bolnăvicios. Privirea sa era blândă şi impresionantă prin gravitatea ei. 
     
  Crescut într-o familie cu tradiţie muzicală - tatăl său era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo Sarasate, mama o excelentă pianistă, iar naş la botez i-a fost George Enescu - i s-au recunoscut şi cultivat din fragedă copilărie înclinaţiile muzicale. A fost acceptat ca elev de exigenta profesoară de pian Florica Musicescu, care l-a ferit de mentalitatea unui "copil minune", dându-i în schimb o educaţie artistică serioasă, care să-i permită dezvoltarea talentului său nativ.

  Între timp este admis la Conservatorul din Bucureşti, pentru ca în 1934 să participe la concursul internaţional de pian din Viena. Faptul că i s-a decernat doar al doilea premiu l-a determinat pe faimosul pianist francez Alfred Cortot să părăsească juriul în semn de protest. Cortot l-a invitat la Paris să-şi continuie sub conducerea sa studiile de pian la Ecole Nationale de Musique. Aici ia şi lecţii de compoziţie cu Paul Dukas şi Nadia Boulanger şi de artă dirijorală cu Charles Munch.
    Pe data de 2 decembrie 1950, la doar 33 de ani, Dinu Lipatti s-a stins din viaţă, în timp ce asculta la radio unul din ultimele cvartete ale lui Beethoven.
      Dintre cele mai frapante mărturisiri despre Lipatti este una regăsită la mai mulţi cunoscuţi ai săi, şi anume aceea că Lipatti ştia totul. Era genul de om de o complexitate fenomenală şi incomprehensibilă pentru ceilalţi, asemenea lui Enescu. Diferenţa e că Lipatti a plecat dintre noi la doar 33 de ani, apărând astfel în mod firesc întrebarea: De unde ştia Lipatti toate acele lucruri, având în vedere timpul îndelungat pe care îl petrecea mereu pentru pregătirea sa pianistică şi pentru compoziţie?


SURSA : WIKIPEDIA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu