BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 15 iunie 2018

ISTORIA ZILEI DE 15 IUNIE



763 - î Ch - Prima menţiune a unei eclipse totale de Soare.
1520 - Papa îl excomunică pe Martin Luther din Biserica Catolică
1754 - Prokop Diviş, cercetător medic şi preot ceh, inventează paratrăsnetul, independent de invenţia lui Benjamin Franklin. Ca medic, este unul dintre promotorii electroterapiei.
1843 - S-a născut compozitorul norvegian Edward Grieg. Este cel mai de seamă muzician din şcoala naţională norvegiană şi unul din reprezentanţii de frunte ai muzicii romantice europene. (m. 4 sep 1907)
1848 - A avut loc, la Lugoj, cea de-a doua Adunare a românilor bănăţeni în cadrul Revoluţiei, care cereau recunoaşterea naţionalităţii române şi decideau constituirea unei armate româneşti şi numirea lui Eftimie Murgu drept căpitan al acesteia.
1875 - S-a înfiinţat, la Bucureşti, Societatea de Geografie
1889 - A încetat din viaţă poetul Mihai Eminescu. Eminescu a fost activ în societatea literară Junimea şi a lucrat ca redactor la "Timpul". A debutat la vârsta de 16 ani cu poezia "De-aş avea" în revista "Familia". (n. 15 ianuarie 1850).
1893 - S-a născut Ion Marin Sadoveanu, romancier, dramaturg, poet şi eseist, care-şi datorează consacrarea ca scriitor îndeosebi romanului "Sfârşit de veac în Bucureşti" (m. 2 februarie 1964)
1907 - S-au deschis lucrările celei de-a doua Conferinţe a Păcii, la care au participat reprezentanţii a 44 de state din Europa, Asia şi America; a fost încheiată o nouă Convenţie privind reglementarea pe cale paşnică a conflictelor internaţionale, document semnat şi de România.
1929 - A încetat din viaţă matematicianul Traian Lalescu, savant cu reputate contribuţii în domeniile matematicii pure şi aplicate, unul dintre fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale.
1977 - La Paris, a fost inaugurat "atelierul lui Brâncuşi", reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o construcţie separată de clădirea Muzeului de Arta Modernă.
1996 - A încetat din viaţă Ella Fitzgerald, cântăreață americană de jazz (n. 1920)
2002-Lansarea postului de televiziune MTV România; invitat de onoare la spectacolul inaugural a fost cunoscutul interpret de muzică latino Enrique Iglesis
2005- Casa Bloomsbury (Londra) scoate la licitație prima ediție a romanului autobiografic „Mein Kampf", semnat de Adolf Hitler
2005 - Compania Microsoft începe comercializarea pentru producătorii de computere a sistemului de operare Windows fără Media Player, conform exigențelor Comisiei Europene
2013- A incetat din viata Kenneth Geddes Wilson, fizician american, laureat Nobel (n. 1936)

SURSE-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-… ;
http://ro.wikipedia.org/wiki/15_iunie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu