BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 28 iunie 2018

ISTORIA ZILEI DE 28 IUNIE



1577 - S-a născut pictorul flamand Petrus Paulus Rubens. (opere: "Andromeda", "Maria cu pruncul") ( m. 30 mai 1640)
1712 - S-a născut Jean Jacques Rousseau, scriitor şi filosof. (scrieri: "Discurs asupra originii şi fundamentelor inegalităţii dintre oameni", "Contractul social") ( m. 2 iulie 1778)
1873 - A murit Andrei Şaguna, patriot român transilvănean. A fost un mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocşilor şi ale românilor din Transilvania (n. ianuarie 1809)
1912 - S-a născut dirijorul de renume mondial Sergiu Celibidache. ( m . 14 august 1996)
1914 - Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg la Sarajevo a marcat izbucnirea primului război mondial.
1919 - A fost încheiat Tratatul de pace de la Versailles, între Puterile Aliate şi Germania. Delegaţia română, prezentă la Conferinţa de Pace, formată din I.I.C. Brătianu şi Constantin Coandă, a semnat Tratatul de pace cu Germania.
1920 - România şi Finlanda au stabilit relaţii diplomatice la nivel de legaţie.
1940 - A doua notă ultimativă adresată de URSS prin care România a fost silită să cedeze Basarabia şi nordul Bucovinei.
1982 - Fostul preşedinte al SUA, R. Nixon, a făcut o vizită în România.
1984 - Marea Adunare Naţională adoptă “Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”.
1995 - Cu 248 voturi pentru şi 163 împotrivă, Camerele reunite ale Parlamentului au adoptat proiectul Legii caselor naţionalizate.
2004 - Au început lucrările summit-ului NATO de la Istanbul, primul summit în formulă largită de 26 de membri, la care România a participat în calitate de membru al Alianţei.
2006 - Muntenegru a devenit cel de-al 192-lea stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la o lună după ce a rupt parteneriatul vechi de 88 de ani cu Serbia, finalizând astfel procesul de destrămare a fostei Iugoslavii.
2007 - David Miliband a fost numit în funcţia de ministru de Externe al Marii Britanii, fiind cel mai tânăr politician care preia acest post în ultimele trei decenii.
2008 - Numele fostului lider sud-african Nelson Mandela a fost înlăturat de Congresul american de pe lista teroriştilor. Decizia elimină eticheta de "terorist" şi restricţiile de călătorie impuse lui Mandela şi altor cadre din Congresul Naţional African (ANC), care au luptat pentru înlăturarea dominaţiei minorităţii albe din Africa de Sud. ANC a fost interzis de Guvernul sud-african în 1960, iar liderii săi au fost închişi sau obligaţi să plece în exil.

SURSA-http://www.mediafax.ro/…/semnificatii-istorice-pentru-ziua-…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu