BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 15 decembrie 2016

PE ARIPILE VANTULUI -77 DE ANI DE LA PREMIERA

Pe aripile vântului (Gone With the Wind) este unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale, decenii la rând bucurând și mai bucură încă, milioane de cinefili. Este de asemeni producția de film care ani la rând, zeci de ani, a deținut supremația rețetei de casă, realizând cele mai mari încasări.

Filmul, ecranizare a romanului omonim scris de Margaret Mitchell, prin tehnica cinematografică folosită devine primul film colorde asemenea proporții, realizat prin folosirea procedeului Technicolor. Filmările au durat 140 de zile. Premiera a avut loc la 15 decembrie 1939. Scriitoarea Margaret Mitchell a murit într-un stupid accident de mașină, în plină glorie, după succesul apariției romanului și filmului.
"New York Herald Tribune" scria la vremea apariției filmului că este "Un spectacol cinematografic monumental", iar "New York Times" că este "Cea mai mare înscenare cinematografică văzută până azi și cel mai ambițios film de acțiune din istoria spectaculoasǎ a Hollywoodului".

A primit zece premii Oscar, un record deținut timp de douăzeci de ani,[2] Ben-Hur doborându-l în 1960.[3] În lista Insitutului American de Film 100 de ani...100 de filme (1998), Pe aripile vântului a fost ocupantul locului patru,[4] cu toate că în lista 100 de ani...100 de filme (ediție aniversară), a coborât două locuri.[5] În iunie 2008, AFI a publicat lista AFI 10 top 10 - o listă a celor mai bune zece filme din zene genuri. Pe aripile vântului a fost clasat al patrulea în categoria Epopei.

SURSA-https://ro.wikipedia.org/wiki/Pe_aripile_v%C3%A2ntului_(film)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu