BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 20 februarie 2015

ZIUA MONDIALA A DREPTATII SOCIALE

Prima Zi Mondiala a Justitiei Sociale a fost proclamata pe 20 Februarie 2007 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite. Ziua este menita sa reliefeze importanta justitiei sociale ca imperativ etic care ar trebui sa ne ghideze munca de toate zilele.
Justitia sociala este un principiu fundamental pentru o coexistenta pasnica si prospera intre natiuni. Sustinem principiile justitiei sociale atunci cand promovam egalitatea intre sexe sau drepturile popoarelor indigene si ale migrantilor. Promovam justitia sociala atunci cand eliminam barierele legate de sex, varsta, rasa, etnie, religie, cultura sau disabilitate.
Pentru Natiunile Unite, justitia sociala reprezinta esenta misiunii de promovare internationala a dezvoltarii si a demnitatii umane. Adoptarea, anul trecut, a Declaratiei asupra Justitiei Sociale pentru o Globalizare Corecta de catre Organizatia Internationala a Muncii este doar un exemplu recent al angajamentului Natiunilor Unite vis-à-vis de justitia sociala. Declaratia pune accent pe garantarea unui trai decent pentru toti prin munca, protectie sociala, dialog social si prin principiile fudamentale si drepturile la locul de munca.
Din pacate, justitia sociala ramane un vis frumos pentru un numar foarte mare de tari. Saracia extrema, foametea, discriminarea si negarea drepturilor omului continua sa afecteze peisajul moral. Criza financiara ameninta cu inrautatirea acestor lipsuri.
Stabilitatea globala si prosperitatea depind de garantarea unor nivele acceptabile de trai si egalitate de sanse. Absenta justitiei sociale ar trebui sa fie un afront pentru noi toti. Cu ocazia acestei aniversari, sa ne innoim angajamentul vis-a-vis de principiile justitiei sociale si de cautarea unor strategii si politici care sa o faca posibila.
La nivel international, pe data de 20 februarie este Ziua Mondiala a Dreptatii Sociale.
Celebrarea acestei zile pe teritoriul statelor membre ale Organizatiei Natiunilor Unite ar trebui sa contribuie la consolidarea eforturilor desfasurate de ONU pentru eradicarea saraciei, promovarea unui mediu de lucru decent, egalitate intre sexe si acces fara restrictii la bunastarea sociala si justitie.

SURSA-http://www.ecomagazin.ro/20-februarie-ziua-mondiala-a-justitiei-sociale/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu