BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 7 noiembrie 2014

ALBERT CAMUS 101 ANI DE LA NASTERE

    Albert Camus s-a nascut la data de 7 noiembrie 1913 la Mondovi (Algeria) fiind unul din scriitorii si dramaturgii existentialisti de renume ai Frantei. - 
    Cele trei romane care l-au evidentiat in istoria literaturii au fost „Strainul” (1942), „Ciuma” (1946) si „Caderea”(1956), opere ale caror teme au fost constatarea absurdului existentei si lupta, care anuleaza temporar lipsa de sens a vietii.


CITATE CELEBRE:

„Iti zic un secret, dragul meu: nu astepta judecata de apoi, ea are loc in fiecare zi.”
„Nu traim sentimente care ne transforma, ci sentimente care ne sugereaza ideea de transformare. De pilda, iubirea nu ne purifica de egoism, dar ne face sa-l simtim si naste in noi ideea unei patrii indepartate, unde acest egoism nu si-ar mai gasi locul.”
„Exista in oameni mai multe lucruri de admirat decat de dispretuit.”
„Dar poate ca trebuie sa iubim ceea ce nu putem sa intelegem.”
„Fiecare act de rebeliune exprima o nostalgie pentru inocenta si o chemare catre esenta fiintei.”
„Existenta mortii ne obliga fie sa renuntam in mod voluntar la viata, fie sa transformam viata noastra in asa mod, incat sa-i conferim un sens pe care moartea sa nu-l mai poata rapi.”
„In societate, ca si in teatru, monologul precede moartea.”
„A hotari daca viata merita sau nu sa fie traita inseamna a raspunde la problema fundamentala a filozofiei.”
„Binele e o visare, un proiect mereu amanat si urmarit cu un efort istovitor, o limita pe care n-o atingem niciodata, domnia lui e imposibila. Numai raul poate merge pana la marginile sale si domni absolut.”
„Arta si revolta nu vor muri decat cu ultimul om.”
„Sentimentul absurdului nu-i decat divortul dintre om si viata sa, dintre actor si decorul sau.”
„Iubirea noastra fara indoiala era mereu prezenta, dar era pur si simplu inutilizabila, greu de dus, inerta in noi, sterila ca si crima sau condamnarea.”
„Psihologia este actiune, nu gandire despre sine. Continuam sa ne formam personalitatea toata viata.”
„Da, se doarme la ora asta, si asta e linistitor, deoarece marea dorinta a unei inimi nelinistite este sa posede la nesfarsit fiinta pe care o iubeste sau sa poata sa scufunde aceasta fiinta, cand timpul despartirii a venit, intr-un somn fara vise, care sa nu se sfarseasca decat in ziua revederii.”
„Nu merge in spatele meu, s-ar putea sa nu conduc. Nu merge in fata mea, s-ar putea sa nu te urmez. Mergi langa mine si fii prietenul meu.”
„Adevaratul, singurul proces al civilizatiei, caruia, din cand in cand, i se consacra cate un om, este cel care creeaza morti constiente.”
„Exista femei carora nu le place sa faca sa sufere mai multi barbati in acelasi timp, asa ca prefera sa se dedice unuia singur: acestea sunt femeile fidele.”
„Toamna este o a doua primavara, cand fiecare frunza e o floare.”
„Nu lasa pe nimeni sa fie prioritatea ta, in timp ce tu devii optiunea lor.”
„Nu e mare lucru sa iubesti pe cineva… o iubire nu este niciodata de ajuns de puternica pentru a-si gasi propria ei expresie.”
„Prostia are talentul de a fi insistenta.”
„Deznadejdea inseamna a nu cunoaste motivele pentru care lupti si daca intr-adevar trebuie sa lupti.”
„Fericirea este cea mai mare biruinta, aceea pe care o dobandim impotriva destinului ce ne este impus.”
„Daca exista vreun pacat impotriva vietii, el consta probabil nu atat in a deznadajdui cat in a spera intr-o alta viata si a eluda grandoarea implacabila a acestei vieti.”
„Mila te oboseste cand este nefolositoare.”

- SURSA: http://www.mondonews.ro/citate-celebre-albert-camus/#sthash.dTKj0Sc0.dpuf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu