BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

joi, 20 februarie 2014

76 DE ANI DE LA DEBUTUL MARIEI TANASE LA POSTUL DE RADIO BUCURESTI

    Intr-o zi de 20 februarie, in 1938, Maria Tanase, cea care va deveni simbolul cantecului popular romanesc, debuta la postul de radio Bucuresti, acompaniata de taraful Ion Matache din Arges.          
    Maria Tanase era invitata pentru a canta in studio cateva piese din folclorul romanesc, la emisiunea „Ora satului”. M-am jurat de mii de ori, Sapte saptamani din post, Ce-i mai dulce ca alvita, Cine iubeste si lasa, Geaba ma mai duc acasa, Marie si Marioara, Tiganeasca, Cand o fi la moartea mea- au fost numai cateva dintre cantecele care s-au auzit atunci la radio.
      Dupa comentariile cronicarilor muzicali, prilejuite de debutul la radio si ecoul puternic in randurile auditorilor emisiunilor radiofonice, Maria Tanase a fost programata saptamanal de catre postul public de radio.
     Nascuta in mahalaua Caramidarilor din Bucuresti, Maria aparea pe scena, pentru prima data, in anul 1921, la Caminul Cultural „Caramidarii de Jos” din Calea Piscului, la serbarea de sfarsit de an a Scolii primare nr. 11, Tabacari, apoi pe scena Liceului „Ion Heliade Radulescu”, unde a urmat doar 3 clase, fiind nevoita sa se retraga pentru a lucra, alaturi de parintii sai, la gradina.
     In mai 1934, s-a angajat la Teatrul „Carabus”, iar prima ei inregistrare a fost Mansarda (romanta de Nello Manzatti), la casa de discuri „Lifa Record”. 
       Maria Tanase a avut un repertoriu alcatuit din aproape 400 de cantece din mai toate regiunile Romaniei. Faima ei a depasit granitele tarii, iar printre cele mai importante distinctii pe care le-a primit se numara Premiul de Stat (1955) si titlul de Artist emerit (1957).
 Sursa -http://www.magicfm.ro/a-fost-odata/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu