BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 8 noiembrie 2013

DATINI SI SUPERSTITII DE SFINTII MIHAIL SI GAVRIL

     In folclorul romanesc, se spune ca Arhanghelii Mihail si Gavriil sunt pazitorii oamenilor de la nastere si pana la moarte. Ei sunt asistenti la Judecata de apoi, ard pacatele lumesti si purifica constiintele oamenilor. Arhanghelul Mihail pazeste la capataiul omului muribund si-i apara sufletul sa nu i-l fure Satana.      Ciobanii si proprietarii oilor fac turta mare din malai, numita “turta arietilor” (berbecilor), pentru a spori fecunditatea mioarelor. Aceasta turta se arunca in ziua praznicului in mijlocul oilor si se da drumul totodata berbecilor intre oi. Daca turta va pica cu fata in sus, la primavara vor fata toate oile. Daca va pica cu fata in jos, semn rau de oi sterpe fara rod.

      In ziua de 8 noiembrie este interzis cu desavarsire sa lucrezi sau sa faci treburi in casa, in curte sau pe camp. Cine nu se va supune va avea parte de chin in ziua mortii.

In ziua Sfintilor Arhanghel Mihail si Gavriil se imparte pentru sufletul mortilor, se aprind lumanari atat pentru cei vii, cat si pentru cei morti fara lumanare sau in imprejurari napasnice.


 SURSA- http://www.realitatea.net/sfintii-mihail-si-gavriil-superstitii-traditii-si-obiceiuri-de-ce-sa-nu-faci-treaba-azi_1311632.html#ixzz2k2hPgeev

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu