BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

vineri, 1 noiembrie 2019

ZIUA MORȚILOR

1 Noiembrie este ziua în care se pomenesc morţii, ziua în care gândurile noastre se îndreaptă cu pioşenie către cei dragi care au trecut în nefiinţă. Creştinii pregătesc în mod special cimitirele pentru această zi dedicată tuturor sfinţilor, dar şi pomenirii morţilor.
Luminaţia, cum mai este numită sărbătoarea este o zi deosebită pentru creştini, atât ortodocși cât și catolici. Ei merg la cimitire cu brațele pline de flori pentru a curăța mormintele și a aprinde lumânări, pentru a sărbători Ziua Morților.
De 1 noiembrie, fiecare mormânt devine un mic altar al luminii. Mii şi mii de lumânări sunt aprinse în memoria celor trecuţi în eternitate.
Sărbătoarea are origine catolică, fiind denumită „Ziua Tuturor Sfinţilor“ încă din secolul VII. În Transilvania, ea s-a transformat în „Ziua Morţilor“, dar se mai numeşte şi „Luminaţia“.
Ziua de 1 noiembrie este trecută în calendarul romano-catolic ca fiind Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, iar ziua de 2 noiembrie este momentul în care se pomenesc în mod special morţii.
Astfel, sărbătoarea de sorginte catolică, 1 noiembrie are două semnificaţii: pe de o parte este o zi de cinstire a tuturor sfinţilor, iar pe de altă parte este ziua de pomenire a morţilor.
În Evul Mediu credincioşii petreceau toată noaptea de dinainte (1 spre 2 noiembrie) în cimitir, rugându-se pentru sufletele răposaţilor, şi astfel se explică temeiurile consacrării primei zile a lunii noiembrie drept zi a morţilor.
De aici, s-a dezvoltat obiceiul de a merge în după­ amiaza zilei de 1 noiembrie în cimitir, de a aprinde lumânări, a duce coroniţe de flori şi a se ruga pentru sufletele morţilor.
Se spune că luminile lumânărilor aprinse la cimitir ajută sufletele rătăcitoare să regăsească drumul spre odihna veşnică.
În unele zone, oamenii pun un tacâm în plus la masa de seară, pentru că, se zice, sufletele morţilor ies din morminte şi colindă locurile dragi.
Alţii lasă lumina aprinsă peste noapte ca sufletele morţilor să-şi poată găsi drumul spre casă.
În legendele populare, noaptea de 1 Noiembrie este cea în care porțile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei morţi vin să îi viziteze pe cei vii.SURSA-https://newsbv.ro/…/1-noiembrie-ziua-mortilor-sarbatoarea-…/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu