BIBLIOTECA JUDETEANA "OVID DENSUSIANU"

HUNEDOARA- DEVA

miercuri, 22 februarie 2017

ZIUA MONDIALA A CERCETASILOR.

La 22 februarie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Mondială a Cercetașilor, prin care se marchează activitatea cercetașilor și ghizilor specifică țărilor și culturii în care aceștia trăiesc.
Data de 22 februarie reprezintă ziua de naștere a ofițerului britanic Robert Baden-Powell, inițiatorul mișcării de cercetași. Cariera militară pe care a urmat-o l-a dus prin toate colțurile Imperiului Britanic.
Experiențele, pe care le-a trăit, l-au făcut să scrie peste 30 de cărți. În 1903, la întoarcerea sa din Africa, a constatat că manualul său de instruire militară "Aids to Scouting" a devenit un best-seller și a fost folosit de către profesori și organizațiile de tineret.
Încurajat de prietenul său, William Alexander Smith, Baden-Powell a decis să rescrie volumul adaptându-l pentru acțiunile desfășurate de tineri. În august 1907, a organizat o tabără pe insula Brownsea pentru a-și testa ideile.
A fost considerată prima tabără de cercetași, la ea participând 20 de tineri.
Prima sa carte despre mișcarea cercetașilor "Scouting for Boys" a fost publicată în șase ediții, în 1908, și s-a vândut în aproximativ 150 de milioane de exemplare, devenind a patra carte best-seller a secolului al XX-lea.
Băieti și fete au format spontan trupe de cercetași, care au alcătuit "The Scouting Movement", și în curând a devenit un fenomen internațional. În 1922, mișcarea avea peste un milion de cercetași în 32 de țări, în 1939 numărul de cercetași a fost de peste 3,3 milioane, ajungând, în prezent, la 10 milioane de cercetași și ghizi în 146 de țări din întreaga lume.
Mișcarea folosește metoda "Scout", un program de educație informală, care pune accentul pe activitățile în aer liber. O altă caracteristică a mișcării "Scout" este uniforma, folosită pentru a ascunde eventualele diferențe sociale dintre membri.
Din 1920, s-au desfășurat până, în prezent, 22 de Adunări Mondiale ale Cercetașilor, găzduite în diferite țări.


SURSA-http://www.agerpres.ro/…/ziua-mondiala-a-cercetasilor-10-18…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu