Kurt Cobain a fost considerat ultimul vizionar la muzicii rock, iar despre Nirvana se spune că ar fi putut depăşi notorietatea Beatles, dacă omul care a creat trupa nu s-ar fi sinucis la doar 27 de ani
„Începuse să cânte de când avea doi ani. Îi plăcea să cânte melodii de la Beatles precum «Hey Jude». Avea o carismă deosebită de la o vârstă foarte fragedă”, asta spunea mătuşa Mary despre cel care avea să fie considerat ultimul vizionar al muzicii rock.
Kurt Donald Cobain s-a nascut in 20 februarie 1967 si a fost un cântăreț, chitarist și compozitor în formația de muzică rock Nirvana, originară din Seattle.
„Începuse să cânte de când avea doi ani. Îi plăcea să cânte melodii de la Beatles precum «Hey Jude». Avea o carismă deosebită de la o vârstă foarte fragedă”, asta spunea mătuşa Mary despre cel care avea să fie considerat ultimul vizionar al muzicii rock.
Kurt Donald Cobain s-a nascut in 20 februarie 1967 si a fost un cântăreț, chitarist și compozitor în formația de muzică rock Nirvana, originară din Seattle.
Cobain s-a născut în Aberdeen, Washington și a avut parte de o copilărie dificilă, la care a făcut referire în unele cântece și interviuri. Cunoscut pentru versurile sale abrazive și tulburătoare, precum și pentru registrul vocii, Cobain este considerat unul din cei mai influenți cântăreți rock din toate timpurile.
Despre Kurt Cobain s-au scris multe şi s-au spus şi mai multe. Felul să de a fi, atitudinea anti-star pe care a afişat-o mai mereu, l-au transformat rapid într-un idol al tinerilor răzvrătiţi, care vedeau în chipeşul solist al trupei Nirvana un model de urmat în viaţă.
Muzica trupei a prins incredibil de repede la cei care apreciau curentul rock.Cobain a însemnat Nirvana, iar Nirvana a însemnat Cobain, este părerea unanimă. Puţini însă sunt cei care au bănuit ce l-a împins pe Kurt să ia decizia de a se sinucide la doar 27 ani.
Cei care l-au cunoscut pe Kurt Cobain spun că viaţa puştiului născut pe 20 februarie 1967 s-a schimbat odată cu separarea părinţilor săi, produsă în 1974. De-atunci micuţul Kurt a început să trăiască în propriul său univers, care excludea, de cele mai multe ori, lumea în care trăia. După ce a acceptat ideea divorţului părinţilor săi, Cobain a trăit alte momente traumatizante, care şi-au pus serios amprenta pe caracterul său.
Cobain a format în 1986 trupa „Nirvana”, împreună cu Krist Novoselic. În primii doi ani trupa a devenit cunoscută printre amatorii de grunge din Seattle. În 1991 lansarea videoclipului pentru piesa „Smells Like Teen Spirit” de pe albumul „Nevermind” a marcat schimbarea preferințelor în rândul fanilor muzicii rock „mainstream”, care în anii '80 preferaseră stiluri precum glam metal, arena rock, sau dance-pop, către grunge și rockul alternativ în general. Mass-media a transformat acel cântec în „anthem-of-a-generation”[1] („imn al unei generații”) și pe Cobain în „purtătorul de cuvânt” al Generației X, contrar voinței sale. Printre cântecele compuse de Cobain se numără „Come as You Are”, „Lithium”, „In Bloom”, „Heart-Shaped Box”, „All Apologies”, and „About a Girl”.
Apropiaţii spun că solistul trupei Nirvana nu a început să consume stupefiante din copilărie. La 22 de ani a început să-şi administreze heroină după ce a fost dezamăgit de medicii care nu i-au descoperit provenienţa unor probleme medicale. Puţn câte puţin, Cobain a devenit dependent de droguri, iar problemele s-au acutizat în timpul turneului de promovare a albumului Nevermind. După ce a avut o tentativă de a renunţa la droguri, motivat fiind de faptul că avea să devină tătic, Kurt revine la vechile obiceiuri o mai mare determinare.
In ultimii ani de viață Cobain s-a luptat cu dependența de droguri și a făcut cu greu față presiunii mass-media, el declarând la un moment dat : „Faimos era ultimul lucru la care voiam să ajung”.
Pe 8 aprilie 1994 Cobain a fost găsit mort în casa lui dinSeattle. Moartea lui a fost declarată sinucidere, dar acest subiect este încă unul controversat.
Circumstanțele dubioase ale morții lui Kurt Cobain au pornit o întreagă dispută în jurul morții sale, ce continuă și în ziua de azi: de-o parte sunt cei care au căzut de acord cu verdictul poliției – cel de sinucidere, iar de altă parte sunt cei care consideră că moartea sa a fost cauzată de o crimă, că ar fi fost ucis de către soția sa.
Cobain scria des în jurnal, lăsând 22 de caiete după moarte. În noiembrie 2002 o selecție din acestea a fost publicată.
După opt ani de la moartea sa, ultima înregistrare în studio a trupei Nirvana a fost scoasă pe piață – piesa You know you’re right, care a ajuns pe locul 1 în toată lumea, aducând o nouă generație de fani trupei.
Indiferent de împrejurările morții, poate că viața și cariera lui Kurt Cobain pot fi cel mai bine descrise de versul piesei lui Neil Young citat chiar de el în ultima scrisoare: „It’s better to burn out than to fade away” („E mai bine să te arzi decât să te pierzi încet în umbră”).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu